Nauka

Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi
Foto: Ilustracija | Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi
Hina

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijelog svijeta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj procjeni “mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 odsto”, pokazuje WEF-ov izveštaj “Budućnost radnih mjesta 2018”, objavljeno u ponedeljak.

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju ‘nove uloge’, što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa “seizmičkim promenama” u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmjerenih na rješavanje problema, “mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zamijeniti 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine”, predviđaju u WEF-u.

Autori izvještaja predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebala da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju ‘ljudske veštine’, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području “kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja”, pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene ‘značajnim promenama” u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

BojanBL.

Ne, naš Šef je bolji ako ništa imaćemo dobre muzike sa gusala. Muzika znači veselje i život. Tu će nam otvoriti najmanje 50 000 radnih mjesta.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije