Nauka

"Robotizovan hamburger" za svega 6 dolara

"Robotizovan hamburger" za svega 6 dolara
Foto: N.N. | "Robotizovan hamburger" za svega 6 dolara
N.N.

U San Francisku, u novom restoranu brze hrane "Kreator" vlasnika grčkog porijekla, pljeskavice će praviti roboti, po komandi i pod nadzorom 20 udruženih kompjutera, a ljudi će u kuhinji biti po strani.

Svja mesta su rezervisana tokom jula, kada će restoran raditi samo srijedom i četvrtkom, i to svega po dva i po sata dnevno – od 11:30 do 14:00. Za goste koji bi da tokom avgusta probaju "robotske pljeskavice", postoji dugačka lista čekanja, a rezervisanje mjesta za septembar još nije počelo.

Sajt o kulinarstvu "Eater" piše da je San Francisko, svjetski "epicentar" tehnoloških kompanija, "grad opsjednut hranom", grad koji munjevito prihvata novine i prednjači po idejama.

Upravo takav tim je autor "Kreatora" – restorana, ali i kompanije kulinarske robotike koja će ponuditi "prve robotske hamburgere u svijetu" u prestižnom priobalnom poslovnom i turističkom dijelu grada.

"Ta mašina nije parodija čoveka – s robotskim rukama i prstima, koja prevrće pljeskavice i ređa zemičke po pokretnoj traci", piše portal "Eater".

To je "sveobuhvatni uređaj za proizvodnju hamburgera" koji obavlja sve radnje tokom pripreme pljeskavica – od rezanja i tostiranja zemički, preko mljevenja i miješenja mesa, i pečenja pljeskavica tačno po svakoj narudžbi, a sve to za pet minuta.

Tim koji je to izmislio i napravio, čini "impresivna grupa inženjera i robotičara iz panteona tehnologije" – Epla, NASA i "Tesle".

"Ali, uprkos vatrenoj moći te mašine, razlog njenog nastanka je u potpunosti usredsređen na poboljšanje hrane", piše u članku.

Sve pljeskavice će koštati šest dolara.

(N1)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije