Nauka

Robotizovani rukavi pomagaće djeci sa cerebralnom paralizom

Robotizovani rukavi pomagaće djeci sa cerebralnom paralizom
Foto: Pexels/Tara Winstead | Robotizovani rukavi pomagaće djeci sa cerebralnom paralizom

Djeca sa cerebralnom paralizom bi uskoro mogla da koriste tehnologiju kako bi stekla izvijesnu nezavisnost. Istraživači razvijaju robotske rukave koji omogućavaju kontrolu ruku djeci sa problemima mobilnosti povezanih sa cerebralnom paralizom.

Rukavi će pružiti udobnost i bolju koordinaciju ruke. Tehnologija će koristiti senzore napona da otkrije kontrakcije mišića i predvidi šta korisnik želi da uradi, kao što je savijanje lakta.

Bešike na naduvavanje će zatim gurnuti ruku ka željenoj destinaciji. Meka robotika će igrati važnu ulogu. Naučnici prave rukave koristeći elastične, najlonske i druge materijale koji ne samo da će biti udobniji, već obećavaju i smanjenje troškova.

Projekat je još uvijek u ranoj fazi i očekuje se da će trajati četiri godine, a istraživački tim održava godišnje sastanke sa pacijentima, porodicama i terapeutima. Međutim, ako sve prođe dobro, djeca sa cerebralnom paralizom će obavljati svakodnevne zadatke poput pranja zuba bez potrebe za pomoći roditelja ili posebnog staratelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije