Nauka

Pratite nas na Google news

Ruski helikopter za Arktik: Grijanje kao na svemirskom brodu

Ruski helikopter za Arktik: Grijanje kao na svemirskom brodu
Foto: Screenshot / YouTube | Ruski helikopter za Arktik: Grijanje kao na svemirskom brodu
N.N.

Moskva - Holding "Helikopteri Rusije", koji je dio "Rosteha", započeo je serijsku proizvodnju arktičkih Mi-8AMT helikoptera za civilne kupce. Avijaciona fabrika "Ulan-Udenski" već je pustila u rad prvu letjelicu, saopštila je pres-služba kompanije.

"Arktički helikopter Mi-8AMT završio je program testiranja leta i prošao proceduru prijema nezavisne inspekcije 'Rosacijacije'. Jednu od glavnih karakteristika, koju je razvio Nacionalni centar za izgradnju helikoptera 'Mil i Kamov', predstavlja jedinstveni sistem za zagrijavanje agregata transmisije, koji omogućava operativno pokretanje motora na ekstremno niskim temperaturama", navedeno je u saopštenju.

Helikopter ima napredni sistem zagrijavanja kabine koji se koristi na svemirskim brodovima.

"Novi Mi-8AMT biće veoma tražen među širokim krugom ruskih kompanija i državnih struktura, koji realizuju projekte i obavljaju zadatke u arktičkoj zoni. Prva letjelica je spremna za puštanje u rad, u toku su pregovori sa brojnim potencijalnim ruskim kupcima", istakao je generalni direktor "Helikoptera Rusije" Andrej Boginski.

Na helikopteru su ugrađeni dodatni rezervoari za gorivo, kako bi se povećao domet helikoptera. Inače, domet leta arktičkog Mi-8AMT iznosi do 1.400 kilometara.

Mi-8AMTsh-VA je opremljen moćnim motorima, sistemom zaštite od leda i skijama za sletanje, dizajniran je za borbu u nevjerovatno hladnim uslovima, čak i na minus 40 stepeni celzijusa, kao i tokom ekstremnih vremenskih nepogoda. Helikopter Mi-8AMTSh-VA pokreće par gasnih turbina sa pojačanim prenosom, a ima više navigacionih sistema, prenosi Sputnjik.

U pitanju je "sjeverna" unaprijeđena verzija čuvenog Mi-8AMTsx "Terminator", čije je naoružanje preuzeto sa modela borbenog helikoptera Mi-24.

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije