Nauka

Pratite nas na Google news

Ruski naučnici pronašli način za povećanje efikasnosti lijekova

Ruski naučnici pronašli način za povećanje efikasnosti lijekova
Foto: Ilustracija | Ruski naučnici pronašli način za povećanje efikasnosti lijekova
N.N.

Naučnici Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Samari saopštili su da je pomoću aparata za ozračivanje lijekova moguće povećati efikasnost antibiotika i antiagregacijskih lijekova (za sprečavanje stvaranja ugrušaka u krvi) za 20, odnosno 50 odsto, respektivno.

List "Izvestija" navodi da su naučnici uspjeli da postignu takve rezultate pomoću tehnologije obrade koristeći kratkotrajno izlaganje magnetnim impulsima.

Ovi impulsi modifikuju molekule aktivnih supstanci. Kako se precizira u članku, trajanje dejstva ovog efekta za sada je od tri sata do jednog dana.

Tokom laboratorijskih ispitivanja proferena je efikasnost metode. Kako se očekuje, industrijski dizajn aparata biće napravljen 2021. godine. Predlaže se da se on koristi za modifikaciju lijekova neposredno prije nego što se oni daju pacijentima u bolnicama, klinikama i apotekama.

Međutim, neki eksperti skeptični su prema ovom ispitivanju. Oni smatraju da slabi efekti magnetnog ili električnog polja ne mogu da promjene strukturu neke supstance.

Sa svoje strane, istraživači ove metode ističu da porast dejstva lijekova nije postignut promjenom strukture supstance, već transformacijom energije veza unutar molekula. Ovaj efekat može biti praćen povećanjem afiniteta jedinjenja sa centrom enzima koji određuje aktivnost molekula, prenosi Sputnjik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije