Nauka

Ruski naučnik: Stvorio sam novičok, pitanje kako su Skripalj i kćerka preživjeli

Ruski naučnik: Stvorio sam novičok, pitanje kako su Skripalj i kćerka preživjeli
Foto: N.N. | Ruski naučnik: Stvorio sam novičok, pitanje kako su Skripalj i kćerka preživjeli

LONDON - Ruski naučnik Vladimir Uglev, koji je pomogao da se razvije nervni agens novičok za Sovjetski Savez kazao je da je cilj programa bio da se proizvede mnogo moćnija supstanca od nervnog agensa VX, čak i do deset puta.

"Mi smo to i uradili", rekao je Uglev (71) za BBC.

Kako se navodi, ako je nervni agens toliko moćan, pitanje je kako su bivši špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka preživjeli.

"Uvjeren sam da su primili malu dozu", rekao je Uglev.

On je dodao i da Skripaljevi nisu prve žrtve koje nosi na duši.

"Mogao bih da nabrojim još desetak ljudi otrovanih tom supstancom. Jednom je novičok A-240 iskipio i na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kiselinu i oprao je peroksidom", rekao je Uglev koji je radio u državnoj laboratoriji u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije.

Govoreći o tome što Rusija negira umješanost u trovanje Skripaljevih, Uglev je kazao da se krivica Rusije ne može dokazati dok se ne pronađe tuba sa otrovom.

"Logika dešavanja ukazuje da iza toga stoji Rusija, kao i brzina kojom su lideri negiorali krivicu. Oni su tako brzo kazali da nije Rusija umješana. To je kao kada lopov nešto ukrade u prodavnici. On će prvi povikati da lopov nije tu već tamo", rekao je Uglev.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su 4. marta u Solsberiju u nesvjesnom stanju, a utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom novičokom koji se ranije proizvodio u Sovjetskom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije