Nauka

'S-500' gađa deset meta odjednom, brzina rakete je 7 kilometara u sekundi

'S-500' gađa deset meta odjednom, brzina rakete je 7 kilometara u sekundi
'S-500' gađa deset meta odjednom, brzina rakete je 7 kilometara u sekundi

MOSKVA - Novi ruski protivraketni sistem "S-500" značajno prevazilazi sadašnji "S-400 trijumf" i američki "THAAD" - domet mu je u krugu do 600 kilimetara, a obara ciljeve na visini do 200 kilometara.

"S-500" će biti sposoban da istovremeno gađa deset meta, a brzina raketa je sedam kilometara u sekundi, što je otprilike brzina kojom interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama ulaze u atmosferu kada se obrušavaju na cilj. 

Prema vojnim portalima, ovaj sistem može da uništava operativno-taktičke rakete, projektile srednjeg domet, kao i ciljeve u bližem kosmosu. 

"S-500 će mnogo ojačati moć ruske vazdušno-kosmičke odbrane. Najnoviji protivraketni sistem će omogućiti da se riješi problem kako protivraketne odbrane, tako i protiv-avionske", smatra glavni urednik časopisa "Vazdušno-kosmička odbrana" Mihail Hodarenok. 

Sistem će omogućiti uništavanje balističkih raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih balističkih raketa sa bojevim glavama, i to sa veoma visokom efikasnošću. 

Stručnjaci još ne znaju da li "S-500" može da uništava američke protivraketne sisteme i njihove komponente koje su raspoređene na evropskom kontinentu. 

Ministarstvo odbrane Rusije planira nabavku pet sistema sposobnih da presretnu i unište balističke i hipersonične projektile. 

Član Savjeta Vojnoindustrijske komisije Rusije Viktor Murahovski tvrdi da je "S-500" ubjedljivo najbolji takav sistem na svijetu. 

Domet sistema "S-500" je 600 kilometara, dok je maksimalna visina na kojoj može da djeluje zapanjujuća - do 200 kilometara. 

Zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije Jurij Borisov potvrdio je da će protivvazdušni sistem pete generacije "S-500" biti završen po planu i ući u operativnu upotrebu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije