Nauka

SAD obavijestile Hrvatsku: Ističe rok za kupovinu borbenih vozila

SAD obavijestile Hrvatsku: Ističe rok za kupovinu borbenih vozila
Foto: Screenshot/YouTube | SAD obavijestile Hrvatsku: Ističe rok za kupovinu borbenih vozila
Tanjug

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Hrvatsku da u januaru naredne godine ističe rok za nabavku borbenih vozila tipa bredli, na kojima insistira hrvatski predsjednik Zoran Milanović u kritikama Vlade da zapostavlja kopnenu vojsku, dok ulaže veliki novac u modernizaciju borbenog vazduhoplovstva.

Sjedinjene Države su Hrvatskoj ponudile nabavku 84 tzv. tenkova ubica, uz sufinansiranje kupovine, pomoć u školovanju i održavanju vozila, kao i nadogradnju u domaćoj firmi "Ðuro Ðaković".

"Program nabavke bredlija nudimo Hrvatskoj od 2017. SAD daje Hrvatskoj 45 miliona dolara kao pomoć u finansiranju programa i ponudu smo produžavali koliko je bilo moguće. Nakon januara 2022. daljih produžena neće biti", saopštila je juče Ambasada SAD u Zagrebu.

U saopštenju se dodaje da druge mogućnosti za dostizanje sposobnosti koje propisuje NATO postoje, ali su skuplje. "Bredliji koji se nude Hrvatskoj zadovoljavaju i hrvatske odbrambene potrebe i ispunjavanje ciljeva NATO-a", kažu iz Ambasade SAD, prenijela je Hina.

Milanović je krajem nvembra pozdravio kupovinu 12 borbenih aviona od Francuske tipa rafali, ali je kritikovao Vladu zbog skoka cijene te nabavke sa 1,2 milijarde evra, dok se, kako je rekao, američki sistemi "praktično poklanjaju".

Upozorio je da je stanje u kopnenim snagama neodrživo, a Vlada, koja je najavljivala kupovinu bredlija je, kazao je, odustala je od toga "bez ikakva obrazloženja".

Odbacujući njegove kritike, premijer Andrej Plenković je ustvrdio da je s Francuzima sklopljen "normalan posao" i da predsjednik "zamajava javnost".

"Sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske", rekao je Plenković početkom decembra.

SAD trenutno koristi više od 2.000 bredlija i više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije