Nauka

SZO: Superračunar pronašao potencijalni lijek protiv virusa korona?

SZO: Superračunar pronašao potencijalni lijek protiv virusa korona?
Foto: N.N. | SZO: Superračunar pronašao potencijalni lijek protiv virusa korona?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je istraživanje tima naučnika sa Univeriteta u Mainzu u kojoj je između ostalog navedeno da lijekovi koji se koriste za liječenje hepatitisa C, mogu pomoći u borbi protiv bolesti kovid-19.

Nekoliko lijekova koji su odobreni za liječenje virusne infekcije hepatitisa C, identifikovani su kao potencijalni kandidati i za liječenje kovid-19, bolesti koju uzrokuje SARS-CoV-2 virus korona.

Rezultat je to istraživanja koje je bazirano na opširnim izračunima i korištenjem MOGON II superračunara na "Univerzitetu Johaness Gutenberg" iz Mainza.

MOGON II je jedno od najjačih računara u svijetu i njime upravlja spomenuti Univerzitet te Institut Helmholtz, isto iz Mainza.

Njihovo istraživanje na svojim je internetskim stranicama objavila SZO, a u njemu naučnici opisuju kako su simulirali način na koji se oko 42.000 različitih substanci navedenih u otvorenim bazama podataka, vežu za određene proteine SARS-CoV-2 virusa te sprječevaju penetraciju virusa u ljudsko tijelo ili njegovo razmnožavanje.

Ova metoda kompjuterske simulacije poznata je kao molekularno pristajanje te je kao takva prepoznata i koristi se već godinama. Puno je brža i jeftinija od eksperimentisanja u laboratoriji, istakao je Tomas Efert, autor studije i profesor s Instituta farmacije i biomedicinskih nauka navedenog univerziteta u Mainzu.

"Koliko je nama poznato, mi smo prvi koji smo iskoristili molekularno pristajanje na SARS-CoV-2. Fantastična je vijest da smo pronašli više odobrenih lijekova za hepatitis C kao obećavajuće kandidate za liječenje kovid-19", dodaje Efert.

Koristeći MOGON II superračunar, tim naučnika napravio je više od 30 milijardi pojedinačnih izračuna unutar dva mjeseca te otkrio da spojevi iz četiri lijeka za hepatitis C - simeprevir, paritaprevir, grazoprevir i velpatasvir, imaju sklonost snažno se povezati sa SARS-CoV-2 virusom te na taj način spriječiti infekciju.

Tome u prilog ide i činjenica da su SARS-CoV-2 i hepatitis C virusi istog tipa, odnosno takozvani jednostruki RNK virusi, pojasnio je Efert.

Isto tako, taj je tim naučnika otkrio još jednog potencijalnog kandidata u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, a nalazi se u azijskoj biljki penjačici poznatoj kao orlovi nokti/korzja krv (Lonicera japonica).

Navedena biljka se u Aziji već dugo vremena koristi u borbi protiv raznih bolesti.

Naše istraživanje sada se treba provjeriti u laboratorijskim testiranjima i kliničkim studijama, zaključio je Efferth te na kraju dodao da je metoda molekularnog pristajanja već ranije uspješno upotrijebljena za pronalazak aktivnih supstanci protiv MERS-CoV i SARS-CoV virusa korona.

(eurekalert.org)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije