Nauka

Samsung ulaže 116 milijardi dolara u razvoj čipova

Samsung ulaže 116 milijardi dolara u razvoj čipova
Foto: Tanjug/AP | Samsung ulaže 116 milijardi dolara u razvoj čipova

Južnokorejski div Samsung Electronics namjerava da do 2030. godine uloži 116 milijardi dolara u razvoj čipova za nove tehnologije, poput mobilnih mreža nove generacije, vještačke inteligencije (AI) i visoko automatizovanih vozila. Cilj ovakvih ulaganja jeste smanjivanje zavisnosti od nestabilnog tržišta memorijskih čipova.

Globalni proizvođači poluprovodnika utrkuju se u proizvodnji novih moćnih čipova koji će podstaći nove tehnologije. Nedavno je američka Nvidia za 6,9 milijardi dolara kupila izraelskog projektanta čipova Mellanox, koji bi joj trebao pomoći u razvoju poslovanja s data centrima i AI-jem. Zahvaljujući Samsungu, Južna Koreja je najveći proizvođač memorijskih čipova na svijetu, a njegovo okretanje čipovima za AI i ostale nove tehnologije rezultat je, između ostalog, snažnih oscilacija u potražnji.

Iz južnokorejskog elektronskog diva su najavili da će od planiranih 133 hiljade milijardi won-a (116 milijardi dolara) ulaganja u idućoj deceniji od 73 hiljade milijardi won-a biti usmjerena u istraživanje i razvoj, a preostalih 60 hiljada milijardi u proizvodnu infrastrukturu.

"Očekuje se da će investicijski plan pomoći kompaniji da ostvari svoj cilj i do 2030. postane prva u svijetu ne samo u segmentu memorijskih poluprovodnika, već i u segmentu logičkih čipova", navodi se u saopštenju.

Iako nisu objavili planirane iznose za pojedine segmente proizvodnje poluprovodnika, analitičari podsjećaju da je više od polovine njihovih ukupnih kapitalnih izdataka obično usmjereno na memorijske čipove. Prošle godine je Samsung zabilježio 29.400 milijardi won-a kapitalnih izdataka, a četiri petine tog iznosa bilo je usmjereno u poslovanje s poluprovodnicima, unutar kojeg na memorijske čipove otpada 96 posto dobiti.

U kompaniji ističu da će ulaganje u čipove rezultovati otvaranjem 15 hiljada radnih mesta. Vlada u Seulu paralelno priprema sopstveni program podsticaja za sektor proizvodnje AI čipova, izjavio je u srijedu u telefonskom razgovoru za Reuters nemenovani činovnik ministarstva industrije, ne navodeći detalje. Lokalni mediji izvestili su da bi program mogao biti objavljen do kraja mjeseca.

(SeeBiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije