Nauka

"Sat sudnjeg dana" bliži ponoći nego ikada ranije

"Sat sudnjeg dana" bliži ponoći nego ikada ranije
Foto: Tanjug/AP | "Sat sudnjeg dana" bliži ponoći nego ikada ranije

​Atomski naučnici podesili su čuveni "Sat sudnjeg dana" bliže ponoći nego ikada ranije u istoriji čovječanstva.

Oni tvrde da je to zbog rastućih prijetnji za pokretanje nuklearnog rata, brojnih bolesti i nestabilnošću klime koju je uzrokovao rat u Ukrajini.

"Sat sudnjeg dana" konstruisali su naučnici koji su željeli da metaforički prikažu koliko je čovječanstvo blizu kraja svijeta. U odnosu na prethodne tri godine pomerio za deset sekundi unaprijed.

Ponoć na satu označava trenutak kada naučnici predviđaju da bi moglo da dođe do kraja svijeta. Sat se pomjera unaprijed ili unazad u odnosu na esencijalna pitanja u odnosu na tu godinu.

Naučnici tvrde da je godinu za nama obilježio rat u Ukrajini, koji je povećao rizik od izbijanja nuklearnog rata, prenosi Telegraf.

"Česte prijetnje Rusije da će pokrenuti nuklearni rat podsjećali su ljude na eskalaciju sukoba. Rizik od eskalacije sukoba je još uvijek visok", rekao je direktor organizacije na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Ova neprofitna organizacija, koja se nalazi u Čikagu, saopštila je da će izvještaj po prvi put osim na engleskom biti objavljen i na ruskom i ukrajinskom.

U ovoj grupi naučnika nalazi se čak 13 dobitnika Nobelove nagrade, a uglavnom se radi o stručnjacima za klimatske promjene i nuklearnu tehnologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije