Nauka

Senzacionalno otkriće u Herkulanumu

Senzacionalno otkriće u Herkulanumu
Foto: Allan Lee/Pixabay | Senzacionalno otkriće u Herkulanumu
Srna

Italijanski arheolozi koji rade u drevnom rimskom gradu Herkulaneumu, nedaleko od Pompeje, otkrili su djelimično uništen kostur čovjeka nastradalog tokom erupcije Vezuva 79. godine nove ere, piše "Gardijan".

Muškarac od 40-45 godina umro je prije nego što je stigao do vode u kojoj se nadao da će pronaći spas od talasa vulkanskog pepela i gasova koji su prekrili cijeli grad Pompeju i obližnji Herkulanum.

Arheolozi kažu da je ovaj muškarac nastradao na samo nekoliko koraka od mora bježeći od erupcije.

Njegov kostur pronađen je na plaži drevnog grada sa glavom okrenutom prema moru, okružen ugljeničnim drvetom, uključujući krovnu gredu, koja mu je mogla slomiti lobanju, javlja Ansa.

"Smrt je bila skoro trenutna, ali užasna", rekao je Frančesko Sirano, direktor arheološkog parka "Herkulanum", prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

On je rekao da je bio jedan čas poslije ponoći kada je piroklastični talas koji je proizveo vulkan prvi put stigao u grad s temperaturom od 300-400 stepeni, ili čak, prema nekim studijama, 500-700 stepeni.

"Vreli oblak koji je jurio prema moru brzinom od 100 kilometara na sat, bio je toliko gust da u sebi nije imao kiseonik", rekao je on.

Sirano je rekao da su kosti muškarca bile svijetlocrvene boje što su tragovi krvi žrtve.

Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini rekao je za "Rai njuz" da se radi o "senzacionalnom otkriću".

Iskopavanja u Herkulanumu traju posljednjih 25 godina. Herkulanum je, zajedno s Pompejom, uvršten na Uneskovu listu svjetske baštine.

Herkulanum je nakon erupcije Vezuva bio sahranjen ispod 15 metara vulkanskog pepela i tek je otkriven počekom 18. vijeka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije