Nauka

Pratite nas na Google news

Slijepi uz pomoć elektroda ugrađenih u mozak vidjeli slova

Slijepi uz pomoć elektroda ugrađenih u mozak vidjeli slova
Foto: Unsplash | Slijepi uz pomoć elektroda ugrađenih u mozak vidjeli slova
N.N.

Ljudima koji su izgubili vid omogućeno je da vide slova koja su pomoću električne stimulacije bila ispisana na površini njihovog mozga. To je prvi korak ka razvoju implantata koji bi mogao omogućiti složeniji vid.

"Izuzetno smo uzbuđeni zbog činjenice da su slijepi ljudi uspjeli vidjeti slova jer to znači da ćemo u budućnosti moći poboljšati ovaj mehanizam", rekao je neurolog Daniel Jošor sa Univerziteta Pensilvanija i dodaje da žele slijepim pacijentima da vratite neki oblik korisne vizuelne funkcije i poboljšaju kvalitet njihovog života, prenosi portal "Indeks".

Jošor i njegove kolege radili su s pet osoba kojima su u vidnom korteksu, području moždane kore odgovornom za obradu vizualnih informacija, ugradili elektrode. 

Kada su stručnjaci uzastopno stimulisali elektrode kako bi "ispisale" oblike određenih slova na površini mozga, svi su izvjestili da vide užarene mrlje ili linije u obliku tih slova.

Ovo istraživanje ukazuje na to da ova vrsta vida vjerovatno zahtjeva aktiviranje više moždanih stanica u nizu, a ne istovremeno, rekao je neurolog Džordži Buzaki sa Univerziteta Njujork.

Taj mehanizam vizualiziranja može se uporediti sa stvaranjem oblika slova na površini kože potezima prstiju. Mozgu je lakše prepoznati oblik kada ga prati u nizu nego kada se prstima pritisnu sva mjesta na koži istovremeno, objasnio je Buzaki.

Mogućnost uočavanja oblika člana porodice?

"Budući dizajni implantata vjerovatno će koristiti više hiljada elektroda mnogo finije izrade kako bi stvorili željeni oblik", rekao je neurolog Mišel Bičam s Medicinskog fakulteta u Teksasu koji je učestvovao u istraživanju. 

"Mogućnost uočavanja oblika člana porodice ili omogućavanje nezavisnije navigacije bio bi nevjerovatan napredak za mnoge slijepe pacijente", dodao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije