Nauka

Sofija dobila robotsku vizu

Sofija dobila robotsku vizu
Foto: N.N. | Sofija dobila robotsku vizu
N.N.

Sofija je nedavno krenula na svjetsku turneju. Ovaj popularni robot prvi je na svijetu koji je dobio robotsku vizu.

Njeni kreatori krenuli su iz Hongkonga, a Sofija je vizu dobila po dolasku u Baku, uoči susreta s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom. Ona je u Azerbejdžan stigla i kao jedan od glavnih govornika na tehnološkoj konferenciji.

Bez sumnje, ona je zvijezda među robotima, koja je na scenu stupila prije nekoliko godina kao inteligentni robot s gestikulacijama lica i s kojim može da se razgovara. Međutim, brojni stručnjaci, koji se bave vještačkom inteligencijom, kažu da je ona samo sofisticirana lutka, a ne i vještačka inteligencija.

Sofija je rekla Alijevu da joj je veoma drago što su se upoznali, te da je u Azerbejdžanu vidjela jedinstvenu arhitekturu, moderne zgrade i brojna druga dostignuća Bakua.

S predsjednikom te zemlje otvorila je i novi centar ASAN kojim se vlada Azerbajdžana otvara prema e-servisima. Upravo je ASAN izdao robotsku vizu Sofiji, navodi Dejli Mejl.

Sofija je rađena po ugledu na Odri Hepbern, a dizajnirala ju je firma iz Hongkonga - Henson robotiks. Sofija je i prvi robot koji je dobio državljanstvo, a u svom prvom intervjuu rekla je da ne želi samo da zasnuje svoju porodicu, već i da želi karijeru.

(NN/b92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije