Nauka

Splitski naučnici snimili meduzu: Ovakvu još nikad nismo vidjeli

Splitski naučnici snimili meduzu: Ovakvu još nikad nismo vidjeli
Foto: Facebook/Institut za oceanografiju i ribarstvo | Splitski naučnici snimili meduzu: Ovakvu još nikad nismo vidjeli

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, posljednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana, piše Morski.hr.

U Marinskom zalivu 9. oktobra naučnici splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja posidonije susreli meduzu iz roda Chrysaora. S obzirom na to da u prosjeku naraste do 20 cm dužine i šest cm prečnika klobuka, ovaj je primjerak iznenadio i struku. Naučnici kažu da ovakav primjerak još nisu vidjeli.

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva. Karakteriše je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, može narasti do 30 centimetara prečnika, a pipci do 1 metra dužine. Ima 24 pipka koje su podijeljene u tri grupe po 8.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrani se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola mola - veliki bucanj, koji se njome hrane.

Što ako se susretnete s ovakvom meduzom?

Centar za invazivne vrste upozorava da, ako naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavate i izbjegavate dodir jer može izazvati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom koji sprečava opeklinske promjene.

Ako vas slučajno ova meduza dotakne i opeče, prije svega treba izići iz mora i opečeno mjesto dobro isprati morskom vodom kako biste odstranili pipke.

Važno je znati da se opečeno mjesto ne smije trljati ni ispirati slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mjesto dobro je staviti ocat ili limunov sok jer će to spriječiti daljnje pucanje zaostalih žarnih čahura. Kao posljedica, odnosno uspomena na susret s meduzom, najčešće ostaje depigmentacija kože ili čak ožiljak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije