Nauka

Sportska vožnja zdravija od teretane?

Sportska vožnja zdravija od teretane?
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay | Sportska vožnja zdravija od teretane?
N.N.

Brza, sportska vožnja kod mnogih će izmamiti osmijeh, ali i dobro raspoloženje, što je bitan faktor za psihičko i fizičko zdravlje.

Upravo to je pokazalo istraživanje koje su zajednički sproveli Abarth i Unuverzitet Lafboro iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sve kako bi dokazali da upravo sportska vožnja, naravno, na trkačkoj stazi, bolje utiče na dobro raspoloženje i od kardio treninga.

"Opšte je poznato da je fizička aktivnost vrlo važna, ne samo za fizičku formu, već i za emocionalno zdravlje. Ipak, nismo znali mnogo o tome kako vožnja, posebno ona na trkačkoj stazi, može da utiče na raspoloženje određene osobe", rekao je Dejl Esliger, profesor univerziteta koji je bio vođa ovog eksperimenta.

U istraživanju su vozači bili pokusni kunići, a na njima se pratilo sve, od izraza lica i subjektivnog utiska, pa sve do otkucaja srca i nekih drugih pokazatelja merenih različitim senzorima.

"Inicijalni rezultati pokazali su da obje aktivnosti pozitivno emocionalno utiču na ispitanike, ali uzbuđenje na trkačkoj stazi znatno više im je popravilo raspoloženje", rekao je Esliger.

Ljudi su bili u prosjeku oko 59 odsto srećniji nakon što su vozili na trkačkoj stazi nego nakon treninga u teretani.

Konkretno po tipu vježbi, raspoloženje nakon vožnje na stazi bilo je četiri odsto bolje nego nakon vježbanja sa tegovima, 20 odsto bolje nego nakon kombinovanih tegova i kardio treninga te čak 116 odsto bolje nego nakon kardio vježbi.

I još nešto, od sportske vožnje profitiraju i suvozači. Na njih je vožnja uticala 77 odsto bolje nego kardio vježbe.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije