Nauka

Srbija postala 23. članica CERN-a

Srbija postala 23. članica CERN-a
Foto: Ilustracija | Srbija postala 23. članica CERN-a
Tanjug

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, primila je danas Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji, saopštio je Institut za fiziku.

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić tim povodom ističe da je uaganje u naučna istraživanja važno za razvoj naše ekonomije, a CERN je jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

"Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemlkama članicama CERN-a", rekla je Brnabić.

Predsjednica Savjeta CERN-a Ursula Basler je kazala da "Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uklkučeni u CERN-ove najveće eksperimente".

"Veoma sam srećna što je zahtjev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici", rekla je Basler.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Ðijanoti naglasio je da ima veliko zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici.

"Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja", izjavila je Ðijanoti.

"Kao država članica CERN-a, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka", rekao je Mladen Šarčević, srpski ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

U saopštenju se podsjeća da, dok je Srbija bila dio Jugoslavije, jedne od 12 zemalja članica koje su osnovale CERN, srpski fizičari i inžinjeri učestvovali su u nekim od prvih CERN-ovih projekata, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, fizičari iz Srbije radili su na DELPHI eksperimentima na CERN-ovom LEP sudaraču.

CERN i Srbija su 2001. godine zaključili Ugovor o međunarodnoj saradnji koji je omogućio učešće Srbije u ATLAS i CMS eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču i u Svjetskoj LHC kompjuterskoj mreži, kao i na ACE i NA61eksperimentima.

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica - FČ i CLIC, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u.

Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savjetu, CERN-ovom tijelu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove. Članarina će doprinijeti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrijie na CERN-ovim tenderima, navedeno je u saopštenju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije