Nauka

Pratite nas na Google news

Srpska naučnica član Evropske akademije nauka mladih

Srpska naučnica član Evropske akademije nauka mladih
Foto: Tanjug | Srpska naučnica član Evropske akademije nauka mladih
Tanjug

Magdalena Đorđević sa Instituta za fiziku u Beogradu izabrana je za člana Evropske akademije nauka mladih (Young Academy of Europe) i tako postala dio mreže najizvrsnijih aktivnih istraživaca na kontinentu.

Kako je objavljeno na sajtu Instituta za fiziku, dr Magdalena Đorđević, zajedno sa istraživacima koji čine njen tim proučava kvark-gluonsku plazmu.

Ovo stanje materije, opisano u kvantnoj hromodinamici, postoji samo na izuzetno visokim temperaturama i pristiscima.

Smatra se da je jedno od najstarijih stanja u Univerzumu, a njeno postojanje eksperimentalno je dokazano prije desetak godina, od kada je u žiži naučnog interesovanja.

Nakon izuzetno uspješne karijere na američkim univerzitetima, dr Đordević se vratila na Institut za fiziku, ali pritom nije promijenila svoju oblast istraživanja, ni svoja interesovanja.

Zato je krajem 2016. godine dobila prestižni ERC grant za istraživanje kvark- gluonske plazme, i time je postala druga dobitnica ERC granta u Srbiji.

Evropska akademija nauka mladih osnovana je 2012. godine sa ciljem da doprinese naučnoj razmjeni među zemljama Evropske unije i pridruženim članicama.

Njeni članovi su stručnjaci i lideri u oblastima kojima se bave, a s obzirom da su akademici uglavnom ljudi stariji od 50 godina, ova organizacija okuplja mlade naučnike kako bi naglasila pogled novih generacija na budućnost nauke.

Zvanični prijem novih članova, među kojima je i dr Magdalena Đorđević, održava se u oktobru na godišnjem zasjedanju u Barseloni.

Pored ERC granta, dr Magdalena Đordević nedavno je dospjela u medijsku žižu i zbog velike citiranosti radova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije