Nauka

Pratite nas na Google news

Srpska naučnica dobila izuzetno priznanje Ventvort instituta

Srpska naučnica dobila izuzetno priznanje Ventvort instituta
Foto: Ilustracija | Srpska naučnica dobila izuzetno priznanje Ventvort instituta
Tanjug

Srpska naučnica dr Zorica Pantić dobila je specijalno priznanje u Americi - svoj dan (9. maj) za naročite zasluge kao rektor Ventvort instituta u Bostonu, čiji je centralni dio ponio njeno ime.

Ona je prva žena na čelu Venvort instituta za tehnologiju u njegovoj 115 godina dugoj istoriji i prva žena inženjer koja je postala rektor univerziteta u SAD.

Njenim imenom je prije sedam dana nazvan i dio Instituta za tehnologiju u Bostonu.

Senator Stiven Linc je prilikom dodjele priznanja u Bostonu naglasio da je Zorica Pantić "poklon za Ventvort, a blagoslov za Masačusets".

Dokument o biografiji i zaslugama srpske naučnice prilikom dobijanja ovog priznanja našao se i u Kongresnoj biblioteci.

Ventvort institut ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.

Pantić je uvela 10 novih inženjerskih programa i tri postdiplomska programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata.

"Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inženjerskim programima u Americi", istakla je Pantić u izjavi za "Radio Beograd 2".

Dodala je da je najvažnije da čovjek radi ono što voli, a da je ponosna na svoju zemlju Srbiju, gdje je stekla odlično obrazovanje zbog kojeg je i mogla da bude uspješna u Americi.

Prije dolaska na Ventvort Pantić je bila dekan na Teksas univerzitetu u San Antoniju i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Diplomirala je na Elektronskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji i doktorirala na istom fakultetu 1982. godine, a kao Fulbrajtov stipendista otišla je u SAD 1984. godine.

Objavila je više od 90 radova iz oblasti elektromagnetike i osnovala je fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije