Nauka

Srpska naučnica rukovodila timom koji je oživio pluća krvlju svinje

Srpska naučnica rukovodila timom koji je oživio pluća krvlju svinje
Foto: Ilustracija | Srpska naučnica rukovodila timom koji je oživio pluća krvlju svinje

Tim kojim na prestižnom Univerzitetu Kolumbija rukovodi prof. dr Gordana Vunjak Novaković ponovo je fascinirao svijet.

Poslije dokazanog mogućeg uzgoja ljudskih organa u laboratoriji, sada su uspjeli da vrate život oštećenim ljudskim plućima uz pomoć svinjske krvi. Ovaj revolucionarni poduhvat već je propraćen ovacijama naučne elite i najavljuje da će u vrijeme oskudnog donorstva olakšati probleme hiljadama plućnih bolesnika koji čekaju na zamjenu vitalnog organa.

"Mnogi, nažalost, to i ne dočekaju. Mene je to odavno pokrenulo da tragam, i ovaj eksperiment kao rezultat višegodišnjeg rada je, sasvim sigurno, urodio plodom. Dakle, isplatilo se", rekals je za Novosti.rs prof. Vunjak.

Ona je nedavno nagovijestila da u nauci ni uzgoj ljudskih organa u laboratoriji nije naučna fantastika, već stvarnost. Fokusirala se u svom istraživačkom radu upravo na pluća.

U ovom poduhvatu regeneracije ljudskih pluća izgarala je s kolegom dr Bačetom osam godina. I tako se došlo do zaista nesvakidašnjeg podviga. Šest pluća pacijenata kojima je dijagnostikovana moždana smrt bila su ponuđena za transplantaciju. Klinike su ih odbile zbog lošeg kvaliteta. Bila su natečna, ispunjena tečnošću... Ali, prof. Vunjak i dr Bačeta ih nisu otpisali. Svako od tih pluća stavili su u plastičnu kutiju i priključili na respirator kako bi ih koliko-toliko održali u stanju "disanja". Povezali su ih potom s krvotokom uspavane svinje, vezujući ih na njenu vratnu venu. Tako je, objasnili su, svinjska krv tekla kroz krvne sudove u ljudskim plućima. Hranili ih i odstranjivali štetno u njima. Poslije punog dana povezanosti ljudskih pluća i svinjskog krvotoka, dogodilo se pravo čudo. Oštećena pluća su se oporavila. Uslijedili su hitni laboratorijski nalazi koji su i potvrdili - pluća su potpuno živjela.

"Svinja je uspjela da održi pluća živim i omogućila im je da se oporave", prvi je javnosti saopštio dr Bačeta.

Ovom timu, koji predvodi prof. dr Vunjak, stručnjak u samom vrhu biomedicinskog inženjeringa, predstoji još mnogo rada.

"Da se usavrši primjena, to nije posao dan za dan", poručila je Gordana Vunjak.

Rad prof. Vunjak i njenog tima objavljen je u prestižnom naučnom časopisu Nature.

Prvi pokušaj da se iz krvotoka svinje usmjeri snaga na oboljela i oštećena pluća bio je zapanjujuć. Životinje nisu anestezirane, već su puštene da, dok su njihove vene vezane za pluća, slobodno šetaju. Pluća su se već tada "osvježila". Drugi pokušaj, dok su bile u snu, dao je željeni rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije