Nauka

Srpski naučnici razvijaju antigenski test i lijek protiv kovida

Srpski naučnici razvijaju antigenski test i lijek protiv kovida
Foto: Pixabay | Srpski naučnici razvijaju antigenski test i lijek protiv kovida
Tanjug

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19, koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju rješenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Fonda za nauku nakon nedavne posjete istraživačkim timovimna i laboratorijama u kojima se sprovode istraživanja.

Precizira se da projekat CAPSIDO, pod vođstvom dopisne članice SANU i profesorke na Hemijskom fakultetu u Beogradu Tanje Ćirković Veličković, razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida-19, a projekat SMART Repurposing, koji vodi akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, radi na pronalaženju lijeka protiv kovida-19.

Ovaj centar je kako navode iz Fonda za nauku jedan od 200 timova u svijetu koji radi na pronalaženju lijeka protiv kovida-19.

"Centar je najpre krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju korona virusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek", navodi se u saopštenju.

Dodaje se će finalna testiranja biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Kada je riječ o projektu CAPSIDO, njegovi istraživači razvijaju test koji će biti osjetljiv na veoma niske koncentracije korona virusa kod oboljelih a cilj je da se razviju antigenski testovi koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine korona virusa, čak i kada je on prisutan u veoma u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji niti u regionu a riječ je o mašini spektrometar visoke rezolucije, instrumentu vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

V.d. direktora Fonda za nauku Milica Ðurić Jovičić je prilikom posjete laboratorijama istakla značaj ovih projekata i cjelokupnog programa.

"Veoma je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa", navela je ona.

Dodala je da je veoma značajno što se naši naučnici, uz podršku Fonda za nauku trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv korona virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije