Nauka

Srpski stručnjaci osmislili uređaj koji smanjuje širenje virusa korona

Srpski stručnjaci osmislili uređaj koji smanjuje širenje virusa korona
Foto: Ilustracija | Srpski stručnjaci osmislili uređaj koji smanjuje širenje virusa korona

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje korona virusa i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Poslije informacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se korona virus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju.

Revolucionarno rješenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rješenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom, dodaje se u saopštenju.

Taj inovativan proizvod podržalo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Kovid-19, "Budi i ti heroj", za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje.

Svoje inovativno rješenje grupa stručnjaka stavila je na raspolaganje Srbiji za vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa, prenijela je agencija "FoNet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije