Nauka

Šta mislite, ko je pametniji: Mačka ili robot?

Šta mislite, ko je pametniji: Mačka ili robot?
Foto: N.N. | Šta mislite, ko je pametniji: mačka ili robot?

Ako dijelite stan sa psom ili mačkom, pogledajte svog ljubimca pažljivo i vidjećete šta sve ne znamo o vještačkoj inteligenciji. Možda mislite da vaša mačka ne radi ništa po cijeli dan, osim što spava i jede, ali nije baš tako. Ona umije da hoda, trči, skače, jede, osjeća strah, razmnožava se i uči svoje mačiće kako da prežive.

Svaka od ovih akcija zahtijeva procese koji nisu direktno "inteligencija", ali su povezani sa spoznajom i inteligencijom koju sve životinje imaju, od pauka koji plete mrežu do psa vodiča koji pomaže ljudima. Neke životinje čak i komuniciraju sa nama.

Mačke i psi se ne ustručavaju da koriste govor tijela i da mjauču, laju ili mašu repom da bi dobili ono što žele, piše The Next Web. Hodanje je komplikovano

Bebi je, na primjer, potrebno prosječno godinu dana da nauči kako hoda, demonstrirajući složenost onoga što može izgledati kao "jednostavan" problem. I to govorimo samo o hodanju, a ne o skakanju ili, recimo, igranju fudbala.

Mladunci životinja mnogo brže prohodaju, neki čak i istog dana kada su rođeni.

Jedan od najvećih izazova autonomne robotike upravo i jeste konstruisanje i izrada robota sa dvije noge, koji bi mogli uspješno da igraju najpopularniju timsku igru na svijetu.

Prepoznavanje nije razumijevanje

Iako je tačno da neki kompjuteri sada mogu da imenuju sadržaj gotovo bilo koje slike, to ne znači da imaju inteligenciju ili moć saznanja.

Da bi, na primjer, AI program mogao da prepozna mačke, trebalo bi prvo da mu bude "pokazano" čak i do milion slika. Kada ih učita, može da izgradi unutrašnju vizuelnu reprezentaciju objekta izračunavanjem prosječne slike.

Sa druge strane, životinje, kada jednom vide čovjeka, prepoznaju i sve ostale kao ljude. Na osnovu toga znaju kada treba da priđu, pobjegnu, ili da se "pripreme" na to da ih uskoro očekuje hrana.

Dug put do cilja

Još jedna stvar koju vještačka inteligencija (bar za sada) nema, jeste tijelo kojim bi mogla da opaža spoljne uticaje.

Nemoguće je da roboti znaju, na primjer, kada im prijeti opasnost od toga da izgore u vatri. Razlog je prost - nikada im se ranije to nije desilo.

Iako je postignut spektakularan napredak u oblasti učenja o vještačkoj inteligenciji, pitanje učitavanja digitalnih simbola u stvarni svijet ostaje neriješeno.

Bez rješavanja ovog problema, čeka nas dug put do razvoja vještačke inteligencije koja bi mogla da zamijeni ljude ili životinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije