Nauka

Šta sve može novi kineski nosač aviona?

Šta sve može novi kineski nosač aviona?
Šta sve može novi kineski nosač aviona?

Drugi nosač aviona Narodno-oslobodilačke vojske Kine službeno je spušten u vodu i pokrenut u srijedu u jutarnjim satima u luci Dalijan.

On je postao prvi brod ove klase kojeg su kineski stručnjaci izgradili od nule za samo četiri godine. Na nosaču aviona ostali su još da se odrade završni radovi u plovidbi, probne vožnje i državno prihvatanje. Kako prenosi kineska agencija Sinhua u borbeni sastav flote brod će ući 2020. godine.

Do danas brod još nema ime, ali je poznat jedino tip – 001A i naziv projekta Shandong. Pod tajnom su mnoge taktičko-tehničke karakteristike. Međutim, vojni eksperti misle kako je 001A prvi istinski nosač aviona kineske armije.

Njegov prethodnik Lijaoning korišten je uglavnom za obuku pilota  i  eksperimente.

Savremeni tip 001A može u potpunosti učvrstiti poziciju Kine u azijsko pacifičkoj regiji. Plan Kine je da pravljenjem ovakvog tipa ne popusti američkim "kolegama".

'Braća' sa Kuznjecovim

Oba kineska avionosača su najbliži "rođaci" ruskog nosača aviona "Admiral Kuznjezov". Lijaoning je modernizovani sovjetski nosač aviona Varjag koji je kupljen od Ukrajine u aprilu 1998. godine. U početku je bilo zamišljeno da ga Kinezi pretvore u ogromni plutajući kasino. Ali 2005. godine naredbom kineske armije 2005. godine odlučeno je da se ovom brodu da "drugi život". Lijaonin je službeno u sastav flote priključen 25. septembra 2011. godine.

"Po svojoj arhitekturi 001A je gotovo identičan Lijaoningu, a samim tim i 'Admiralu Kuznjezovu'", rekao je za RIA Novosti vodeći naučni saradnik Instituta za Daleki istok (RAN) Vasilij Kašin.

On je istakao da je urađeno nekoliko izmjena na konstrukciji i palubi broda, ali to ne znači ništa konkretno. Prema njegovom mišljenju novi brod je prevazišao Lijaoning prije svega zbog elektronske opreme. U Shandong je istalisan novi radar, sistem veze i upravljanja. U njegovoj unutrašnjosti je sve najsavremenije kineske proizvodnje.

Jedna od glavnih razlika između kineskih nosača avina i "Admirala Kuznjecova" je nedostatak protivbrodskog naoružanja - ruski TAKR ima na svom nosaču lansere krstarećih raketa P-700 "Granit". U poređenju sa originalnim sovjetskim projektom brodovi kineske armije imaju slabiji PVO sistem koji je u stvari ograničen na topovski sistem kratkog dometa.

Međutim, stručnjaci smatraju da to nije ozbiljan nedostatak. Izostavljanje ogromnih oružnih sistema napravilo je prostor za dodatni prevoz goriva i municije za vazduhoplovstvo.  Na brodu u Shandong može se stacionirati 36 teških borbenih aviona J-15, kineske verzije ruskog Su-33.

"Trenutno se gradi još jedan nosač aviona, projekat sličan ovome, a njegovo spuštanje u vodu, očekuje se 2021. godine", rekao je Vasilij Kašin. Sva tri broda će biti namijenjeni za djelovanje unutar takozvanog prvog i drugog lanca ostrva tj. u djelovima mora koja graniče sa teritorijalnim vodama Kine. U stvari, nosači aviona igraće odbrambenu ulogu u užoj saradnji s obalnom avijacijom, obalnim odbrambenim snaga i tako dalje. Osim toga ti brodovi su sposobni da redovno "pokazuju" svoju zastavu u zapadnom dijelu Tihog okena.

Pratnja ovog nosača aviona na dugi marš biće posebna, odnosno razaračem sa krstarećim raketama 052D i fregatama 054A sa antipodvodnim oružjem.

Kina uspijeva održati visok nivo vojne infrastrukture zahvaljujući povećanju budžeta za odbranu, koji je drugi po veličini u svijetu.

Početkom marta službeni predstavnik narodnog kongresa Fu Jing rekao je da je u 2017. godini porast budžeta za kinesku armiju uvećan za sedam odsto u odnos na predhodnu godinu iznosi više od je bilion i 78 milijardi juana što je 156 milijardi dolara. Najveći dio sredstava namijenjeno je za naoružanje mornarice, a istovremeno su kopnene trupe na najnižem prioritetu.

Parni katapult

Osnovna odlika trećeg kineskog nosača aviona koji se trenutno gradi u Šangaju jeste parni aktapult. Na "Kuznjecovu", "Lijaoningu" i prvencu 001A za polijetanje aviona koristi se rampa koja "baca" avion nakon kraćeg ubrzanja. Pri tom, lovac se kreće po palubi.

Ovaj metod ima nekoliko nedostataka. Konkretno, prije polijetanja treba maksimalno paziti da avion ne bi pao u vodu. Zato lovci često sa odkočne daske lete u borbene misije. Katapult daje letjelici dodatno ubrzanje . Osim toga ovaj uređaj omogućava da se teži avion uključi na krilo broda. Na primjer američki izviđač E-C Hawkeye sa mlaznim pogonom bez parnog "udarca"  fizički nije sposoban uzleti sa broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije