Nauka

Šta sve možete sa svojim pametnim telefonom

Šta sve možete sa svojim pametnim telefonom
Foto: Image by Pexels from Pixabay | Šta sve možete sa svojim pametnim telefonom

Čak 92 odsto mladih za pristup internetu van kuće ili posla služi se mobitelom, podatak je ovo iz Eurostatove publikacije iz 2019. godine o životu djece i mladih u Evropi.

Zahvaljujući tehnologiji danas smo u svakom momentu na klik do informacija i mnoštva zabavnih sadržaja. No, osim za zabavu i komunikaciju, pametne telefone možemo koristiti i strateški, kako bismo napredovali u karijeri i ličnom razvoju. Evo kako uz pomoć smartphonea možete steći nove vještine i znanja, a time i nove poslovne prilike.

Organizujte svoje vrijeme i obaveze

"Ma samo da provjerim novu poruku" često preraste u skrolanje društvenim mrežama tokom kojega vrijeme curi a da toga nismo ni svjesni. No uz nekoliko jednostavnih trikova vaš smartphone može poslužiti upravo za izbjegavanje tog scenarija. Razmislite koje aplikacije su vam tzv. kradljivci vremena, pospremite ih u folder i stavite ga na zadnju stranicu ekrana. Tako će vas manje mamiti sa početne stranice i koristićete ih isključivo svjesno i namjerno.

Svoj smartphone možete koristiti i kao izvrstan alat za organizaciju vremena i obaveza, uz neke korisne aplikacije. Jedna je od njih je Todoist, uz koji možete pratiti izvršavanje zadataka koje organizujete u to-do liste.

Ako vam je multitasking drugo ime, idealan saputnik u izvršavanju obaveza je Huawei Mate 40 Pro. Zahvaljujući Kirin 9000 5G procesoru sa više od 15 milijardi tranzistora, ovaj smartphone omogućava izuzetno brzu obradu ogromne količine podataka. Možete brzo i učinkovito multitaskati, bez gubljenja vremena i strpljenja na dugotrajno učitavanje podataka.

Neka sadržaj koji pratite bude kvalitetan, manje je više

Da li je sadržaj koji pratite na svom smartphoneu kvalitetan i donosi li vam vrijednost ili imate osjećaj da vam krade vrijeme? Sa smartphoneom u ruci uvijek možete biti u toku sa najnovijim trendovima u svojoj industriji. Na društvenim mrežama zapratite dva do tri vodeća stručnjaka u području kojim se bavite ili području o kojemu želite učiti.

Na svom mobitelu možete slušati zanimljive i edukativne podcaste, recimo dok hodate do prodavnice ili se vozite na posao. Možete se pretplatiti i na newsletter uticajnih stručnjaka u području koje vas zanima. U vaš e-mail sandučić na sedmičnoj bazi tako će stizati kvalitetan sadržaj. Samo pazite da ne pretjerate, ako se prekrcate sadržajem, velika je vjerovatnoća da na kraju nećete stizati ispratiti ništa. Radije odaberite za sebe dva do tri izvora koja ćete redovno pratiti.

Učite bilo kad i bilo gdje

Zahvaljujući smartphoneu nadohvat ruke su vam brojni resursi za učenje u pokretu. Sada ne morate nužno imati vrijeme i mjesto za učenje, već učiti možete u bilo kojem slobodnom trenutku ili tokom praznog hoda u danu, recimo dok čekate red u banci. Tu su aplikacije za učenje jezika, razni online kursevi, a na smartphoneu možete slušati i audioknjige. Da bi vaš smartphone uvijek bio prava mala riznica znanja i informacija, potrebna vam je dobra i izdržljiva baterija.

Povežite se sa potencijalnim saradnicima

Pametni telefoni pružaju nam i dragocjenu mogućnost networkinga korištenjem društvenih mreža. Uz aplikaciju kao što je LinkedIn možete lako doći do potencijalnih saradnika, klijenata ili mentora od kojih možete učiti o području u kojemu se želite razvijati i usavršavati.

Ulovite poslovne prilike

Uz vaš smartphone poslovne prilike uvijek će vam biti nadohvat ruke. Tražiti ih možete na portalima sa oglasima za posao, na društvenim mrežama, a uz malo truda i kreativnosti i sami se možete oglašavati i nuditi svoja znanja i stručne usluge.

Tu su i prilike koja su sve dostupnije zahvaljujući modernoj tehnologiji. Uz mobitel s moćnom kamerom možete svoju kreativnost ili hobi pretvoriti u zanimanje content creatora, odnosno kreatora sadržaja. Tako možete snimati profesionalne videozapise, fotografije, vlogove, odnosno bilo kakav originalni sadržaj koji ćete objavljivati na internetu i tako zarađivati.

Dakle, sve što vam treba je smartphone sa vrhunskim performansama kamere, dobra ideja i želja za uspjehom i nova karijera može početi.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije