Nauka

Starčevačka kultura pripitomila pčele prije 8.000 godina

Starčevačka kultura pripitomila pčele prije 8.000 godina
Foto: Print Screen/RTS | Starčevačka kultura nastavlja da impresionira - pripitomili pčele prije 8.000 godina

Iskopavanje na arheološkom nalazištu na trasi auto-puta Ruma - Šabac u ataru sela Klenak jedno je od najvećih u istoriji srpske arheologije. Dosadašnja istraživanja pokazala su da su na tom prostoru živjeli ljudi u gotovo svim epohama.

Novi auto-put, otkrio je dio prošlosti. Na lokalitetu Adžine njive Brajkovo 2, pronađeni su brojni predmeti, grobnice, ostaci spaljenih kuća. Za osam mjeseci, prekopano je i istraženo gotovo pet hektara, piše RTS.

Ispod plodnih oranica u ataru Klenka, pronađeni su dijelovi košnica koje pripadaju starčevačkoj kulturi. To govori da je Srem prije 8.000 godina bio kolijevka pčelarstva.

"Ovo nam ukazuje da su već tada počeli da pripitomljavaju pčele. Ostalih nalaza je toliko, da kada dođete u onaj stadijum da ne možete da izdvajate. Iz Antičkog doba to su te olovne ikone podunavskog konjanika, i naravno ti nalazi iz bakarnog doba koje ukazuje na ritualno pohranjene lobanje", objašnjava dr Miroslav Kočić sa Arehološkog instituta.

Nalazište na trasi auto-puta nedeleko od rijeke Save pokazalo je da su se tu hiljadama godina, kontinuirano smjenjivale različite kulture.

"Ustvari se nalazimo usred jednog ekonomskog kompleksa, koji je ustvari služio za preradu žitarica i za njihovo čuvanje i skladištenje. U isto vreme, na istom ovom mestu samo mnogo ranije su stanovali Vinčanci na istom mestu imamo ostatke njihovih kuća koje su bile raspoređene tik jedna uz drugu. Čitav ovaj krug je ograđen zaista moćnim, širokim dubokim vinčanskim odbrambenim sistemom koji nam ukazuje da taj period nije bio baš tako miran", ističe dr Dragan Milanović sa Arheološkog instituta u Beogradu.

O istorijskom bogatstvu u ataru sremskog sela svjedoči i pronađeno oružje, oruđe, novac i različite figure. Dio predmeta biće izložen u rumskom Zavičajnom muzeju.

"U prvim našim radovima, pronalaženje nekog srednjovekovnog naselja. Mi do sada u Srbiji nemamo mnogo takvih istraženih naselja. Pogotovo na ovakvom obimu, tih nekih seoskih naselja. Ono što je zanimljivo da su te neke objekte koji su korišćeni u neke primarne svrhe čuvanja hrane i deponovanja predmeta kasnije iskorišćene za suzbijanje bolesti, zato što smo našli životinje koje nisu kasapljene", navodi Uroš Nikolić iz Zavičajnog muzeja u Rumi.

Arheološko nalazište je veće nego što se u početku mislilo. Trenutno se istražuje dio koji će prekriti put. Plan je da ovaj lokalitet bude dostupan i turistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije