Nauka

Stiker senzor koji otkriva simptome virus korona

Stiker senzor koji otkriva simptome virus korona
Foto: N.N. | Stiker senzor koji otkriva simptome virus korona

​Nov nosivi uređaj koji se zalijepi za grlo mogao bi da detektuje simptome korona virusa prije nego što postanu primjetni. Uređaj veličine poštanske markice izrađen je od mekog silikonskog materijala koji se pričvršćuje na vratu za donji dio grla.

Prati kašalj, disanje, otkucaje srca i tjelesnu temperaturu. Svi ovi podaci šalju se u cloud, gdje algoritmi identifikuju znake bolesti.

Zatim sistem šalje grafičke sažetke simptoma lekaru, koji može da koristi ove podatke za usmjeravanje intervencija i praćenje efekata lečenja. Na kraju svakog dana korisnik skine nalepnicu i stavi je na bežični punjač. Kako uređaj nema žice, elektrode, priključke za punjenje ili baterije koje se mijenjaju, može da se nosi pod tušem i lako se dezinfikuje i čisti.

Flaster je razvijen na Northwestern Univerzitetu, dok su prilagođene algoritme kreirali naučnici iz istraživačke bolnice u Čikagu Shirley Ryan AbilityLab. Senzori na flasteru otkrivaju vibracije nastale pokretima zidova grudnog koša. To znači da se mogu izbjeći smetnje zbog pozadinske buke, što može biti problem za akustična mjerenja.

"Naš uređaj nalazi se na savršenom mjestu na tijelu za mjerenje brzine disanja, zvuka i aktivnosti, jer se tu odvija protok vazduha u blizini površine kože“, rekao je John A. Rogers sa univerziteta Northwestern.

Trenutno se testira na oko 25 pacijenata sa COVID-19. Među učesnicima je i istraživač fizikalne terapije iz Shirley Ryan AbilityLab-a, koja je odlučila da se pridruži pilot studiji nakon što je razvila kašalj i zagušenje. „Kada ga prvi put stavite, možete ga osetiti samo zato što je nešto novo i drugačije“, rekla je. „Ali nakon što ga nosite neko vrijeme, ni ne primjećujete ga.“

Istraživački tim koristiće probne podatke da bi poboljšao svoje algoritme. Takođe planiraju da dodaju mjerenja nivoa kiseonika u krvi na sljedeće verzije uređaja. Istraživači tvrde da već proizvode desetine uređaja nedjeljno i da imaju kapacitet za proizvodnju na stotine uređaja nedjeljno.

Cio proizvodni proces uređaja može da se obavi u kući, izbjegavajući da eksterni vendori zatvore narudžbine zbog izolacija. "Na ovaj način zaobilazimo već opterećene lance snabdjevanja", rekao je Rogers.

"Jednostavno pravimo ih sami".

(TNW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije