Nauka

Stiže nova kamuflaža: Ruska vojna tehnika skoro nevidljiva za protivnike

Stiže nova kamuflaža: Ruska vojna tehnika skoro nevidljiva za protivnike
Foto: Ilustracija | Stiže nova kamuflaža: Ruska vojna tehnika skoro nevidljiva za protivnike

Ruski holding "" razvio je materijal koji apsorbuje radio-talase, a namijenjen je za kamufliranje vojne tehnike u snježnim područjima.

Smanjuje domet otkrivanja vojne tehnike tri-četiri puta, saopštila je pres-služba kompanije, koja je dio državne korporacije "Rosteh".

"Trenutno je kompanija-proizvođač CKB RM (dio 'Roselektronike') spremna za serijsku proizvodnju novog materijala napravljenog na bazi niti sa nanostrukturisanim feromagnetnim mikro žicama", navodi se u saopštenju holdinga.

 Ističe se da je materijal dugotrajan, otporan na niske temperature.

Pored toga, materijal ima koeficijent refleksije 0,5 odsto, odnosno apsorbuje elektromagnetno zračenje radara za 99,5 odsto, a odbijeni talas onemogućava radaru da otkrije i identifikuje maskirani objekat, prenosi Sputnjik.

Ranije je komandant 11. tenkovskog puka SAD, pukovnik Skot Vudvord priznao da su ruski radio-elektronski sistemi bolji od američkih. Prema njegovom mišljenju, novi ruski radari imaju mogućnost da otkriju protivnika bez obzira na vrstu kamuflaže. Posebno su ugroženi tenkovi i oklopna vozila, opremljena aktivnim sistemima zaštite od protivtenkovskih navođenih raketa. Uzrok toga su senzori i radari za otkrivanje leteće municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije