Nauka

Stižu roboti za vađenje krvi

Stižu roboti za vađenje krvi
Foto: Screenshot | Stižu roboti za vađenje krvi
N.N.

Dolaze krvožedni roboti. Doslovno, žele vašu krv, i to vensku. Naime, naučnici sa Univerziteta Rutgers razvili su robota koji služi za vađenje krvi i potom njenu analizu. Ono za što nam danas treba više od jednog medicinskog radnika.

Novi robotski uređaj za vađenje krvi i analizu krvnih uzoraka pacijenata se sastoji od tri podsistema.

Prvi je uređaj za proces vađenja venske krvi (venipunktura) koji koristi infracrvenu svjetlost i ultrazvučnu sliku da bi locirao krvne žile. Zatim nakon računarske analize stvara sebi trodimenzionalnu sliku kardiovaskularnog sistema.

Potom minijaturna robotska “ruka” postavlja iglu u središte naznačene vene. Nakon uzimanja uzorka krvi, ona se zatim premješta u proces analize. Ovaj dio sistema omogućuje mjerenja pomoću ugrađene minijaturne centrifuge i mikroskopa. Trenutno može izvesti trodijelni diferencijal bijelih krvnih zrnaca i mjerenje hemoglobina.

“Dijagnostička ispitivanja krvi najčešća su medicinska pretraga koja se obavlja u svijetu i predstavlja kamen temeljac moderne medicine”, rekao je doktor Maks Balter, koji je vodio istraživanje.

“Procjenjuje se kako se samo u Sjedinjenim Državama obavi više od dvije milijarde vađenja krvi. Rezultati tih testova utiču na oko 80% medicinskih odluka u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj njezi. Naš tim na Univerziteta Rutgers razvio je uređaj koji omogućuje testiranje i davanje dijagnostičkih rezultata na potpuno automatski način. Štedeći vrijeme, uređaj ima sposobnost ubrzati sam tok rada, zbog čega medicinski radnici mogu posvetiti više vremena pacijentima”, zaključio je Balter.

Zasad je ovaj robotski uređaj testiran samo na vještačkim rukama kako bi se pokazalo da djeluje učinkovito. Sljedeći korak je procjena bezbjednosti uređaja za venipunkturu na manjoj ljudskoj studiji. To će omogućiti timu da procijeni detalje, dizajn i upotrebljivost uređaja.

Studija je objavljena u časopisu Technology.

(Geek.hr)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije