Nauka

Stotine drevnih mumija otkrivene u nekropoli u Sakari

Stotine drevnih mumija otkrivene u nekropoli u Sakari
Foto: Twitter | Stotine drevnih mumija otkrivene u nekropoli u Sakari

Egipat otkrio skladište sarkofaga i bronzanih statueta na arheološkom lokalitetu Sakara južno od Kaira. Egipatsko ministarstvo saopštilo da 250 kovčega, 150 bronzanih statua i drugih predmeta datira iz kasnog perioda Egipta oko 500. godine prije nove ere. Biće premješteni u Veliki egipatski muzej u Gizi u Kairu, čija izgradnja je još u toku.

Sakara je ogromna nekropola drevne egipatske prijestonice Memfisa, koja je na Uneskovoj listi svjetske baštine, gdje se nalazi desetak piramida, mjesta na kojima su sahranjivane životinje i drevni koptski hrišćanski manastiri.

Među 150 bronzanih novootkrivenih statueta, nalazi se i jedna Imhotepa, što se vezuje za novine u arhitekturi drevnog svijeta, rekao je Mostafa Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete.

Imhotep, koji je živio u trećem milenijumu prije nove ere, sagradio je Džoserovu stepenastu piramidu, jednu od najranijih u starom Egiptu. Kasnije je smatran bogom medicine.

Mustafa Vaziri je otkrio da je cilj arheološke misije da se pronađe Imhotepova grobnica.

Druge otkrivene statuete prikazuju različite bogove i boginje, uključujući Basteta, Anubisa, Ozirisa, Amunmina, Izide, Nefertuma i Hator, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.

Ministarstvo je saopštilo da 250 kovčega, 150 bronzanih statua i drugih predmeta datira iz kasnog perioda Egipta oko 500. godine prije nove ere.

Oslikani drveni kovčezi pronađeni su netaknuti u grobnicama i u njima su se nalazile mumije, amajlije i drvene kutije.

Unutar jednog sarkofaga, tim arheologa je pronašao netaknut i dobro očuvan papirus, naglasio je Vaziri.

Papirus je prebačen u laboratoriju Egipatskog muzeja u Kairu zbog potpune restauracije i proučavanja, dodao je.

Dužine je devet metara (9,9 jardi) i vjerovatno sadrži poglavlja iz Knjige mrtvih.

Pronađen je i muzički instrument poznat kao asistrum, te zbirka bronzanih posuda korišćenih u ritualima za obožavanje boginje Izide.

Sarkofazi će biti premješteni u Veliki egipatski muzej u Gizi u Kairu, čija izgradnja još traje.

Egipat je u Sakari u martu otkrio pet drevnih faraonskih grobnica, a u januaru prošle godine više od 50 drvenih sarkofaga koji datiraju iz doba Novog kraljevstva koje je koje je trajalo do 11. vijeka prije nove ere.

 

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije