Nauka

Pratite nas na Google news

Stručnjaci razmatraju upotrebu dronova u spasavanju tokom požara

Stručnjaci razmatraju upotrebu dronova u spasavanju tokom požara
Foto: Ilustracija/Arhiva | Stručnjaci razmatraju upotrebu dronova u spasavanju tokom požara
Srna

Naučnici Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu odbranu i vanredne situacije razmotriće mogućnost upotrebe dronova koji se kreću vertikalno u slučajevima evakuacije iz visokih zgrada tokom požara.

Iz Instututa je novinarima rečeno da su stručnjaci dobili pomenuti zadatak za ovu godinu.

"Bespilotne letjelice sa vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem mogu da se koriste kao sredstva za spasavanje", ističu iz Instituta.

Naučnici tvrde da se brojni parametri postojećih dronova ne uklapaju u klasifikaciju opreme za evakuaciju iz visokih zgrada.

TASS navodi da je u izradi tehničkog koncepta modernih dronova neophodno uzeti u obzir veliki broj ključnih uslova, naročito onih koji će omogućiti da dronovi funkcionišu uprkos nepovoljnim mehaničkim i klimatskim faktorima.

Evakuacija sa viših spratova visokih zgrada trenutno se vrši merdevinama postavljenim na kamione i teleskopskim liftovima, ali je sposobnost te opreme ograničena, potrebna im je posebna osnova i prilično su skupi.

"Evakuacija iz visokih zgrada je krucijalno pitanje", dodaju iz Instituta.

U Moskvi je broj zgrada u izgradnji viših od 75 metara u periodu od 2017. do 2019. godine uvećan sa 67 na 115, a 137 zgrada su više od 100 metara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije