Nauka

Studija: Stari Egipćani pokušavali da liječe rak operacijom

Studija: Stari Egipćani pokušavali da liječe rak operacijom
Foto: Pexels/Ilustracija | Studija: Stari Egipćani pokušavali da liječe rak operacijom

Rak se često smatra bolešću modernog doba. Međutim, medicinski tekstovi iz drevnog Egipta ukazuju na to da su iscjelitelji tog vremena bili svjesni tog stanja.

Novi dokazi iz lobanje stare više od 4.000 godina otkrili su da su drevni egipatski ljekari možda pokušali da liječe određene vrste raka operacijom, prenosi Si-En-En (CNN).

Lobanja je pripadala čovjeku koji je imao oko 30 do 35 godina kada je umro, a nalazi se u kolekciji Laboratorije Dakvort na Univerzitetu Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Od sredine 19. vijeka, naučnici su proučavali ožiljke na površini lobanje, uključujući višestruke lezije za koje se smatra da predstavljaju oštećenje kostiju od malignih tumora.

Arheolozi smatraju da je lobanja, označena sa 236 u kolekciji, jedan od najstarijih primjera maligniteta u antičkom svijetu, koji datira između 2686. prije nove ere i 2345. prije nove ere.

Ali kada su istraživači nedavno pažljivije pogledali ožiljke tumora pomoću digitalnog mikroskopa i skeniranja mikro-kompjuterizovanom tomografijom (CT), otkrili su znake posjekotina oko tumora, što sugeriše da su za uklanjanje izraslina korišćeni oštri metalni instrumenti, pokazuje studija objavljena u časopisu "Frontiers in Medicine".

"To je bio prvi put da se čovječanstvo hirurški bavilo onim što danas nazivamo rakom", rekao je viši autor studije dr Edgard Kamaros, profesor na odjeljenju za istoriju na Univerzitetu Santjago de Kompostela u Korunji, u Španiji, prenosi Tanjug.

Međutim, nije poznato da li su iscjelitelji pokušali da uklone tumore dok je pacijent još bio živ ili su tumori uklonjeni nakon smrti, radi analize, rekao je Kamaros za Si-En-En.

"Ako su te posjekotine urađene na osobi dok je bila živa, govorimo o nekoj vrsti liječenja direktno povezanom sa rakom. Ali ako su posjekotine napravljene posthumno, to znači da je ovo istraživanje medicinske autopsije u vezi sa tim rakom", naveo je on.

Medicina u starom Egiptu, koja je opširno dokumentovana u medicinskim tekstovima kao što su Ebersov papirus i Kahun papirus, bila je nesumnjivo sofisticirana, a nova otkrića nude važne, direktne dokaze o ovom znanju, rekao je dr Ibrahem Badr, vanredni profesor na odsjeku za restauraciju i konzervaciju antikviteta na Univerzitetu za nauku i tehnologiju Misr u Gizi, Egipat.

"Vidimo da se drevna egipatska medicina nije zasnivala samo na biljnim lijekovima kao što je to bila medicina u drugim drevnim civilizacijama, već se direktno oslanjala na hirurške prakse", rekao je Badr, koji nije bio uključen u novo istraživanje.

Prema njegovim riječima, tehnologije 21. vijeka, poput onih koje se koriste u novoj studiji, otkrivaju ranije nepoznate detalje o medicinskoj umjetnosti starog Egipta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije