Nauka

Pratite nas na Google news

Stvorili umjetni list koji stvara gorivo pomoću sunčeve energije

Stvorili umjetni list koji stvara gorivo pomoću sunčeve energije
Foto: Twitter | Stvorili umjetni list koji stvara gorivo pomoću sunčeve energije
N.N.

Mada smo posljednjih nekoliko godina postigli velik napredak što se tiče tehnologije održive energije, prosječne temperature i dalje rastu, a ne smanjuju se emisije stakleničkih gasova pa nas zapravo čeka još puno poslija ako želimo riješiti problem globalnog zatopljenja.

Naučnici su prije nekoliko dana predstavili jedno vrlo zanimljivo otkriće koje bi nam, ako se usavrši, moglo pomoći u borbi sa zagrijavanjem naše planete. Naime stvorili su umjetni list koji može, bez zagađenja okoline, proizvoditi sintetičko gorivo, piše Science Alert.

Spomenuti list sposoban je proizvoditi sintetički plin, mješavinu vodonika i ugljen monoksida. Ta vrsta plina široko se koristi u proizvodnji raznih goriva, lijekova, plastike i gnojiva; do njega se može doći na više načina, ali se uobičajeno pravi od ostataka proizvoda od uglja ili naftnih materijala. Konačan proizvod je, stoga, vrlo često štetan za okolinu.

Umjetni list umočen je u vodu i pokreće ga sunčeva svjetlost, a funkcioniše i za oblačnog vremena te može proizvesti sintetički plin bez ispuštanja stakleničkih gasova.

"Možda niste čuli za sintezni plin, ali svaki dan konzumirate proizvode koji su napravljeni pomoću njega", rekao je hemičar Ervin Rajnser sa Univerziteta Kembridž.

"Ako ga uspijemo trajno proizvoditi na ovaj način, to bi moglo biti ključno pri uspostavljanju održive industrije hemikalija i goriva", dodao je.

Umjetni list, odnosno uređaj, oponaša proces fotosinteze koji vidimo u biljkama kombinujući dolaznu svjetlost, vodu i ugljen dioksid s kobaltnim katalizatorom perovskit, a stvara vodonik i ugljen monoksid koji čine sintetički plin.

Iako je učinkovitost umjetnog lista za sada vrlo niska, ona bi se mogla povećati daljnjim istraživanjima, ulaganjem i usavršavanjem. Naučnici smatraju da se radi o jedinstvenoj kombinaciji materijala i katalizatora koja je bolja od drugih sličnih sistema.

"Niste ograničeni s tim da ovu tehnologiju možete koristiti samo u toplim krajevima ili tokom ljetnih mjeseci. Možete je upotrebljavati od sumraka do zore bilo gdje u svijetu“, rekao je Virdžil Andrei sa Univerziteta Kembridž.

(index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije