Nauka

Superjahta za naučnike: Koliko će koštati putovanje tim plovilom

Superjahta za naučnike: Koliko će koštati putovanje tim plovilom
Foto: earth300.com | Superjahta za naučnike: Koliko će koštati putovanje tim plovilom
N.N.

Superjahta nazvana Earth 300 je plovilo koje bi trebalo ujediniti nauku i istraživanje u borbi protiv najvećih izazova koji prijete Zemlji, riječi su kojima je Earth 300 superjahtu opisao Ivan Salas Džeferson, osnivač kompanije Iddes Yacht, koja ju je dizajnirala.

Ta će superjahta biti ekstremna pomorska tehnološka platforma za nauku, istraživanja i inovacije, u nju će biti integrisani robotika, umjetna inteligencija te 22 najmodernija naučna laboratorija.

Aron Olivera, šef istoimenog projekta Earth 300, ističe kako će taj brod predstavljati funkcije kruzing, ekspedicijske, istraživačke i luksuzne jahte, ali da zapravo neće biti niti jedno od tih plovila.

Naučno-istraživačko ploveće čudo pogoniće takozvani reaktor rastaljene soli (Molten Salt Reactor, MSR). Riječ je o vrsti nuklearnog reaktora koji koristi tekuće gorivo (rastaljenu so) i koji je daleko sigurniji od konvencionalnog nuklearnog reaktora te nema štetnih emisija.

Jedna od najupadljivijih funkcija Earth 300 je i takozvani naučni grad u obliku sfere. Tu su i promatračka paluba te interijer dizajniran i namjenjen naučnim istraživanjima te ekspedicijskim putovanjima. Ta superjahta će u sebi imati i čitav niz naprednih podvodnih plovila.

Smještaj u toj superjahti zamišljen je tako da u njemu bude 160 naučnika, 20 rezidencijalnih stručnjaka, 20 studenata, 40 VIP gostiju (oni koji si mogu priuštiti 10-dnevno putovanje tim brodom po cijeni od 3 miliona dolara) te 165 članova posade.

Projekt Earth 300 ima podršku brojnih partnera, a među njima su IBM, RINA, Triton Submarines i EYOS Expeditions.

Troškovi izgradnje procjenjuju se na između 500 i 700 miliona dolara.

Očekuje se da će morem zaploviti 2025. godine.

(Zimo.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije