Nauka

Pratite nas na Google news

Svemir je kao ogroman ljudski mozak, tvrde naučnici

Svemir je kao ogroman ljudski mozak, tvrde naučnici
Foto: pixabay.com | Svemir je kao ogroman ljudski mozak, tvrde naučnici
N.N.

Astronomi su pokušali da utvrde razlike i sličnosti dva najsloženija nama poznata sistema, mada u potpuno različitim razmjerama - svemira i njegovih galaksija i mozga i njegovih neuronskih ćelija. Ispostavilo se da su sličnosti mnogo veće nego što se moglo pretpostaviti.

Okupljeni u timu, astrofizičari, neurolozi i neurohirurzi su otkrili da su, i pored toga što su razmjere neuporedive, strukture mozga i svemira izuzetno slične. U nekim aspektima, ova dva sistema izledaju sličnija jedan drugom, nego dijelovima koji ih čine.

Navodi se da izuzetno različiti fizički procesi dovode do vrlo sličnih složenih i organizovanih struktura.

Na primjer, ljudski mozak djeluje zahvaljujući mreži od skoro 70 milijardi neurona koji ga zajedno čine. Pretpostavlja se da svemir ima najmanje 100 milijardi galaksija.

Oba ova sistema su organizovana u složeno tkanje ili mrežu povezanu dugim nitima i čvorovima koji ih povezuju. Ovi čvorovi se uočavaju na slikama i svemira i mozga, što objašnjava neke očigledne sličnosti.

Takođe, u oba sistema, ove mreže čine samo 30 odsto mase. U svakom od njih oko 70 odsto mase zapravo čine dijelovi za koje se čini da su pasivni: moždana tečnost i tamna materija svemira.

Kako bi bolje istražili te sličnosti, istraživači su upoređivali način formiranja tih galaktičkih tkanja sa dijelovima mozga. Željeli su da razumiju kako se ono šririlo kroz ove dvije potpuno različite mreže.

"Izračunali smo spektralnu gustinu oba sistema. Ovo je tehnika koja se često koristi u kosmologiji za proučavanje prostorne raspodjele galaksija", objašnjava Franko Vaca, astrofizičar sa Univerziteta u Bolonji koji je radio na ovoj studiji zajedno sa neurohirurgom Albertom Feletijem sa Univerziteta u Veroni.

"Naša analiza je pokazala da raspodjela fluktuacije unutar neuronske mreže malog mozga na skali od 1 mikrometara do 0,1 milimetra prati istu progresiju raspodele materije u kosmičkoj mreži, ali, naravno, na većoj skali koja ide od 5 milion do 500 miliona svjetlosnih godina".

Takođe su ispitali načine povezivanja mreža neutrona i galaksija - ponovo pronalazeći primjetne sličnosti, pri čemu su sistemi izgledali sličniji jedni drugima nego dijelovima koji ih sačinjavaju. Da bi to učinili, uporedili su prosječan broj veza između svakog od čvorova i način na koji se grupišu.

"Još jednom, strukturni parametri su identifikovali neočekivani nivo saglasnosti. Vjerovatno se povezanost dvije mreže razvija slijedeći slične fizičke principe, uprkos upadljivoj i očiglednoj razlici između fizičkih moći koje regulišu galaksije i neurone“, navodi Alberto Feleti.

"Ove dvoke složene mreže pokazuju više sličnosti od onih koje dokele kosmička mreža i galaksija ili neuronska mreža i unutrašnjost neuronskog tokela“, dodaje istraživač.

Članak u kome su objavljeni ovi nalazi: Kvantitativno poređenje između neuronske mreže i kosmičke mreže, objavljen je u časopisu Frontiers of Physics.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije