Nauka

Svjetski dan telekomunikacija, digitalni svijet postao realan

Svjetski dan telekomunikacija, digitalni svijet postao realan
Foto: N.N. | Svjetski dan telekomunikacija, digitalni svijet postao realan
Tanjug

BEOGRAD - Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se danas, a stručnjaci ističu da telekomunikacije predstavljaju svakodnevnicu svakog pojedinca, dok su u posljednjih 20 godina potpuno promijenile svijet, kao ni jedna tehnologija do sada.

Na ovaj dan slavimo i 156 godina međunarodne telegrafske unije koja predstavlja jednu od najstarijih institucija, stariju čak i od Ujedinjih nacija, čiji je cilj sinhronizacija međunarodnih aktivnosti vezane za razvoj telekomunikacije, rekao je za Tanjug IT stručnjak Vladimir Radulović.

Telekomunikacije i digitalizacija doprinijeli su tome da na jednom malom uređaju kao što je mobilni telefon, imamo aplikacije pomoću kojih možemo da uradimo sve, da se obrazujemo, vršimo platni promet, komuniciramo sa rodbinom i prijateljima i mnoge druge stvari.

"Digitalni svet više ne postoji, to je realan svet isto kao što je današnji realni svet digitalni", rekao je Radulović i ukazao da ovaj dan treba iskoristiti kako bi se skrenula pažnja na to da se nove tehnologije koriste na pravi način.

Budućnost telekomunikacija podrazumijeva vještačku inteligenciju, virtuelnu realnost kao i povezivanje industrijskih sistema kako bi sami radili bez prisustva čoveka, rekao je Radulović.

"Veštačka inteligencija može da pomogne u mnogim oblastima kao što je obrazovanje, nauka a može i da upravlja, na primer, semaforima u gradu i na taj način ostvari višestruke uštede", rekao je on.

Virtuelna realnost jedno je od najvećih dostignuća telekomunikacija i informacionog društva koje će se u budućnosti sve više koristiti i pomoću koje ćemo samo jednim klikom moći da zavirimo u podvodni svijet Maldivskih ostrva objasnio je Radulović.

"Treba voditi računa na koji način koristimo moderne tehnologije koje treba da nam budu dobar sluga, a ne loš gospodar", zaključio je on.

Međunarodni dan telekomunikacije obilježava se 17. maja na dan kada je 1865. godine potpisana prva međunarodna telegrafska konvencija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije