Nauka

Talog od kafe mogao bi postati nova komponenta betona, jačeg no ikad

Talog od kafe mogao bi postati nova komponenta betona, jačeg no ikad
Foto: Nezavisne novine/Arhiva/Ilustracija | Talog od kafe mogao bi postati nova komponenta betona, jačeg no ikad

Vaša jutarnja kafa mogla bi pomoći planeti.

To je obećanje australijskog univerziteta koje pretvara iskorišteni talog kafe u materijal koji se može dodati betonu kako bi bio jači i održiviji, potencijalno smanjujući emisije stakleničkih gasova, piše Reuters.

Proizvodnja betona koja uključuje miješanje pijeska i šljunka s cementom i vodom glavni je proizvođač stakleničkih gasova i odgovoran za oko 7% svjetskih emisija, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Istraživači sa Univerziteta RMIT u Melburnu zagrijavali su otpadnu kafu bez kiseonika, proces poznat kao piroliza, kako bi stvorili tvar nazvanu biougljen koja može zamijeniti do 15% pijeska koji se koristi u betonu.

Manje zagađenja, snažniji beton

Uključivanje biougljena čini beton 30% jačim i smanjuje količinu potrebnog cementa do 10%, rekao je voditelj istraživanja Rajeev Roychand.

"Ovo ispunjava sve okvire", rekao je pa dodao: "Čuvate ugljenik i dobijate značajno veću snagu."

Otprilike 50 milijardi metričkih tona pijeska iskopa se svake godine, uglavnom za upotrebu u betonu. Njegovo vađenje često je destruktivno za okolnu i sve ga je manje, navodi se u izvještaju UN-a iz 2022. godine. Proizvodnja cementa koja uključuje zagrijavanje mješavine vapnenca i gline na oko 1500  stepeni odgovorna je za većinu emisija stakleničkih gasova kod proizvodnje betona, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije