Nauka

Tesla Bot dobija "ljudske" vještine

Tesla Bot dobija "ljudske" vještine
Foto: Printscreen | Tesla Bot dobija "ljudske" vještine

S vremena na vrijeme iz Tesle nas podsjete da i dalje rade, uz automobile, na razvoju svoj najavljenog humanoidnog robota. Preuzevši "trik" od Boston Dynamicsa, Tesla objavljuje kratke video snimke kako bi se pohvalio napretkom svojih robota, pa ih prikazuje u situacijama u kojima obavljaju novonaučene zadatke.

Ovoga puta prikazali su svog Tesla Bota, kojeg od milja zovu Optimus, kako samostalno kalibrira položaje udova, korištenjem senzora i računalnog vida, pa ih precizno locira u trodimenzionalnom prostoru. Potom je u stanju obavljati određene precizne zadaće, za koje se koristi samo integrisanim sklopovljem – trenirana neuronska mreža zadaće izvodi isključivo na hardveru ugrađenome u robota, pa je on postao autonoman i "pametniji".

Video ga prikazuje dok sortira dječje kockice po bojama, čak i dok pored sebe ima čovjeka, koji mu taj posao donekle otežava. Optimus se u stvarnom vremenu prilagođava novonastaloj situaciji i prema tome planira svoje pokrete, što bi mu moglo biti vrlo korisno ako ga se zaista misli koristiti kao pomoćnika u kućanstvu ili industriji

Kako se čini, unaprijeđen je i sistem održavanja ravnoteže, pa se Tesla Bot može i "protegnuti" dok stoji na jednoj nozi ili izvoditi jednostavne pozicije poznate iz yoge. Iz kompanije ne skrivaju koja je svrha objave ovog videa, tj. čiju pažnju žele privući. U opisu na YouTubeu pozivaju inženjere za vještačku inteligenciju da im se jave, kako bi mogli raditi na projektima poput ovoga, ali i na neuronskim mrežama ili hardveru za autonomnu vožnju.

(Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije