Nauka

Testovi koji utvrđuju koeficijent inteligencije prije rođenja

Testovi koji utvrđuju koeficijent inteligencije prije rođenja
Foto: N.N. | Testovi koji utvrđuju koeficijent inteligencije prije rođenja

Tehnologija koja omogućava niz genetskih testova, te utvrđivanja stanja koja bi kod novorođenčeta mogla da dovedu do nižeg stepena inteligencije, izazivala je etičku buru, te pokrenula pitanja o budućnosti trudnoće i rađanja.

Naime, kompanija Genomic Prediction kreirala je način za praćenje genetskog stanja fetusa koji su nastali vantjelesnom oplodnjom, a koji je detaljniji nego bilo koji prije njega, te se u kompaniji tvrdi da bi ovakvi načini testiranja u budućnosti mogli da postanu uobičajeni na klinikama širom svijeta.

Ipak, to ne znači da bi ovakvi testovi trebalo da se obavljaju samo zato što je to moguće, a naglašava se da bi ova tehnologija, ako bi se našla u pogrešnim rukama, mogla da izazove niz etičkih problema.

Ističe se da je odavno utvrđeno da su IQ testovi nepouzdani kada je mjerenje inteligencije u pitanju, budući da favorizuju bogate bijele građane, pa mnogi eksperti već vjeruju da visok rezultat na ovim testovima ne ukazuje ni na šta drugo do da je ispitanik bio u stanju da dostigne visok rezultat.

Tako ni tehnologija iza koje stoji Genomic Prediction ne predstavlja način za kreiranje vojski super-inteligentnih beba, već samo alat kojim bi se utvrđivalo da li će neko novorođenče u budućnosti imati kognitivne poteškoće, što bi roditeljima omogućavalo da donose odluke na vrijeme, te se pravilno pripreme za dolazak novog člana porodice.

(PC/Futurism)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije