Nauka

Tim hrvatsko-njemačkog naučnika otkrio "ahilovu petu" virusa korona

Tim hrvatsko-njemačkog naučnika otkrio "ahilovu petu" virusa korona
Foto: Screenshot / Youtube | Tim hrvatsko-njemačkog naučnika otkrio "ahilovu petu" virusa korona
Agencije

Međunarodna grupa naučnika pod rukovodstvom hrvatsko-njemačkog naučnika Ivana Đikića objavila je u vodećem svjetskom naučnom časopisu "Nature" studiju u kojoj je esenicijalni enzim korona virusa SARS-CoV-2 opisan kao njegova "Ahilova peta", piše u petak "Jutarnji list".

Naučnici su, takođe, objasnili razliku između SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) i Kovida-19. Đikićeva studija uvrštena je i među top 10 radova o Kovidu-19 koji su juče objavljeni u svijetu, navodi dnevnik.

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudsku stanicu, potiče je da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa.

Pored toga, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim za prigušivanje antivirusnog imunološkog odgovora, pomažući virusu da oblikuje imunološki sistem domaćina u svoju korist.

Time se virus može lako umnožavati i širiti dalje.

Ali, naučnici pod rukovodstvom prof. Ivana Đikića ne samo da su identifikovali protein PLpro kao slabu kariku novog korona virusa nego su i otkrili kako se farmakološkom inhibicijom toga proteina blokira njegovo umnažanje te jača antivirusni imunološki odgovor.

Studija u "Natureu" rezultat je suradnje Đikićeva tima s Instituta za biokemiju II s Institutom za medicinsku virusologiju pod rukovodstvom Sandre Čiesek, a eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima pridonijeli su i drugi naučnici iz Frankfurta, Minhena, Majnca, Frajburga i Lajdena, prenosi Hina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije