Nauka

Toplije vrijeme (ne) utiče na širenje virusa korona

Toplije vrijeme (ne) utiče na širenje virusa korona
Foto: N.N. | Toplije vrijeme (ne) utiče na širenje zaraze

PRINSTON - Naučnici sa Univerziteta Prinston procjenjuju da temperatura na sjevernoj polulopti vjerovatno neće znatnije uticati na pandemiju virusa korona.

Studija sa Prinstona objavljena u časopisu "Science" ne isključuje povezanost više temperature i slabljenja virusa, ali zaključuje da je uticaj klime na pandemiju - "skroman".

"Naša otkrića pokazuju da će bez efikasnih mjera kontrole virus nastaviti da se širi i tokom toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju", piše u studiji.

Iako klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih virusa korona i gripa, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak većeg imuniteta na virus.

Naučnici sa Prinstona navode da u zemljama poput Brazila, Ekvadora ili Australije toplije vrijeme nije imalo većeg uticaja na pandemiju.

Bez mjera kontrole ili vakcine virus će nastaviti da se širi među velikim dijelovima svjetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, nakon što se smanji broj neizloženih ljudi, odnosno osoba bez imuniteta", navode naučnici.

Za potrebe studije oni su sproveli nekoliko simulacija o tome na koji bi način virus mogao reagovati u različitim klimatskim uslovima. Pokazalo se da je klima postala začajan faktor tek nakon što su veliki dijelovi populacije stekli imunitet.

I naučnici sa Harvarda objavili su veliko istraživanje o toj temi - oni tvrde da bi virus korona mogao biti sezonski.

"Analiza širenja virusa na 3.739 lokacija po svijetu potvrdila je pretpostavku o sezonskom javljanju sars-kov-2 virusa. Vrijeme nije naravno jedini faktor tako da se ne treba potpuno opustiti i vratiti na staro", navode sa Harvarda.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije