Nauka

Turistički brodovi za Nijagarine vodopade postaju električni

Turistički brodovi za Nijagarine vodopade postaju električni
Foto: N.N. | Turistički brodovi za Nijagarine vodopade postaju električni

​Turistički brodovi za Nijagarine vodopade kompanije Maid of the Mist biće zamijenjeni novim na električni pogon. Svaki od brodova imaće kapacitet od oko 520 putnika, a dva broda osiguraće da više od 1,6 miliona turista godišnje ima "mirnu, tihu vožnju, koja im omogućava da bolje uživaju u buci i veličanstvu Nijagarinih vodopada".

Za izradu nacrta "Maid of the Mist" zadužen je "Propulsion Data Services", a dva broda trenutno gradi američki proizvođač brodova "Burger Boat Company" iz Viskonsina. Integrisani sistem napajanja i pogon je rad švajcarsko-švedske tehnološke kompanije ABB i podrazumijeva litijum-jonske baterije i sistem napajanja na kopnu.

Baterije će se puniti sedam minuta nakon svakog putovanja do 80% kapaciteta, što omogućava maksimalnu efikasnost i trajanje baterije. U međuvremenu, turisti će moći da uživaju u putovanjima bez buke motora i zagađujućih dizel goriva, što će im omogućiti da se u potpunosti usredsrede na prizor pred njima.

Dva broda će biti prvi potpuno električni, putnički brodovi bez emisije štetnih gasova koji će biti konstruisani i sklopljeni u SAD-u, a prvi putnici turisti koji budu željeli da plate vožnju moći će da se provozaju na jesen.

"Smanjenje emisija štetnih gasova na Nijagarinim vodopadima nije samo važno za prirodu, već i dokazuje da su tehnologije koje omogućavaju održivu mobilnost već dostupne danas", rekao je Peter Terwiesch iz ABB-a.

Očekuje se da će najveći dio građevinskih radova biti završen ovog mjeseca, nakon čega će se dva broda prebaciti na Nijagarine vodopade i smestiti u suvom doku Maid of Mist-a gdje će se završni radovi finalizovati. Očekuje se da će prvi turisti ući u električne brodove u septembru 2019. godine.

(Digital Trends)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije