Nauka

U Amsterdamu otvoren prvi 3D printani most na svijetu

U Amsterdamu otvoren prvi 3D printani most na svijetu
Foto: Screenshot/YouTube/mx3d.com | U Amsterdamu otvoren prvi 3D printani most na svijetu
N.N.

Povezujući prošlost Amsterdama s budućnošću, dizajneri i inženjeri u MX3D i Joris Laarman Lab razvili su prvi 3D printani most na svijetu preko jednog od najstarijih amsterdamskih kanala u gradskoj četvrti De Wallenu, prenosi Yanko Design.

 

MX3D i Joris Laarman Lab sarađivali su s globalnom inženjerskom kompanijom Arup, zajedno s mnoštvom dizajnera i timova za 3D ispis kako bi razvili most. 

Kombinujući tradicionalne čelične konstrukcije s računarskim dizajnom, most od nehrđajućeg čelika simbolizuje povezivanje prošlosti Amsterdama i njegove budućnosti. Prostirući se na nešto više od dvanaest metara dužine, MX3D je opremio jednostavne, tehničke robote namjenskim alatima kojima je upravljao integrisani softver koji je tim dizajnera razvio tokom dvije godine.

Arup, vodeći građevinski inženjer projekta, bavio se naprednim modeliranjem parametarskog dizajna kako bi pojednostavio postupak preliminarnog projektiranja mosta. 

Opisujući razvojne faze i inspiraciju za izgradnju mosta, MX3D napominje: "Jedinstveni pristup omogućuje nam 3D ispis snažnih, složenih i gracioznih struktura iz metala. Cilj projekta MX3D Bridge je prikazati potencijalne primjene naše višeosovinske tehnologije 3D ispisa".

Most je trenutno otvoren za javnost i njimeprva prošetala nizozemska kraljica Maksima. Uspostavljajući jaču vezu između mogućnosti moderne tehnologije i poštovanja arhitektonskog integriteta grada, novi most u amsterdamskoj četvrti predstavlja poveznicu između prošlosti i budućnosti.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije