Nauka

U Čileu otkriven neobičan dinosaurusov rep

U Čileu otkriven neobičan dinosaurusov rep
Foto: Pixabay/PiotrZakrzewski | U Čileu otkriven neobičan dinosaurusov rep
N.N.

Čileanski paleontolozi predstavili su ove sedmice zaključke o dinosaurusu otkrivenom prije tri godine u Patagoniji za kojeg su rekli da ima vrlo neobičan rep, koji je zbunio naučnike.

"Ova struktura je apsolutno nevjerovatna"

Ostaci Stegourosa elengassena otkriveni su tokom iskopa 2018. na Cerro Guidu, lokaciji za koju se zna da sadrži brojne fosile. Naučni tim tada je vjerovao da ima posla s već poznatom vrstom dinosaurusa sve dok nisu ispitali njegov rep.

"To je bilo glavno iznenađenje. Ova struktura je apsolutno nevjerovatna. Rep je bio prekriven sa sedam pari osteodermi stvarajući oružje apsolutno drugačije od svega što poznajemo kod bilo kojeg dinosaura", rekao je Alexander Vargas, jedan od paleontologa tokom predstavljanja otkrića na univerzitetu u Čileu.

Otkriveno je 80 odsto kostura dinosaura

"Otkrivanje nove vrste oružja na repu oklopljenog dinosaura bilo je veliko iznenađenje za naš tim. Kada mislite da ste otkrili novu vrstu oklopljenog dinosaurusa, ne očekujete da ćete pronaći morfologiju toliko različitu od već poznatih", kazao je Sergio Soto, još jedan član tima.

Osteodermi, strukture koštanih plakova smještenih u dermalnim slojevima kože, bili su poravnati s obje strane repa stršeći prema van, što ga čini nalik na veliku paprat, ubitačnu ako se s njim maše.

Paleontolozi su otkrili 80 odsto kostura dinosaurusa i procjenjuju da je životinja živjela na tom području prije 71 do 74.9 miliona godina. Dinosaurus je bio dugačak oko dva metra, težak 150 kilograma i bio je biljožder.

Ovo bi mogla biti dosad nepoznata loza tog dinosaurusa na južnoj hemisferi

Prema naučnicima, koji su svoje istraživanje objavili u časopisu Nature, životinja bi mogla predstavljati dosad nepoznatu lozu oklopljenog dinosaura koji nikada nije viđen na južnoj hemisferi, ali je već identifikovan na sjevernom dijelu kontinenta.

"Ne znamo zašto je (rep) evoluirao. Znamo da unutar grupa oklopljenih dinosaurusa izgleda da postoji tendencija nezavisnog razvoja različitih odbrambenih mehanizama temeljenih na osteodermi", rekao je Soto.

Područje Cerro Guido, u dolini Las Chinas 3000 kilometara južno od Santiaga, proteže se na 15 kilometara. Različite stijene sadrže brojne fosile. Tamošnji nalazi omogućili su naučnicima pretpostaviti da su današnja Amerika i Antarktika bile blizu jedna drugoj prije miliona godina.

"Postoje jaki dokazi da postoji biogeografska veza s drugim dijelovima planeta, u ovom slučaju Antarktikom i Australijom, jer ondje imamo dva oklopljena dinosaurusa blisko srodna Stegourosima", zaključio je Soto.

(Index)  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije