Nauka

U Derventi izložba posvećena Milutinu Milankoviću

U Derventi izložba posvećena Milutinu Milankoviću
Foto: Srna | U Derventi izložba posvećena Milutinu Milankoviću

DERVENTA - Izložba 28 ilustrativnih panoa o životu i dostignućima srpskog naučnika Milutina Milankovića otvorena je danas u Derventi povodom 140 godina od rođenja ovog velikana nauke.

Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske LJubiša Pašić rekao je da je izložba postavljena kako bi se, prvenstveno mladi, bolje upoznali o otkrićima ovog srpskog naučnika, te bili motivisani da se i sami bave naukom.

"Do sada smo imali obilježavanje jubileja Nikole Tesle i Mihajla Pupina, a sada smo na obilježavanju 140 godina od rođenja Milankovića. Za ovu godinu odredili smo 25 gradova za prezentaciju izložbe", rekao je Pašić.

Pašić je dodao da Srbi malo znaju o Milankoviću, na čemu treba raditi, jer jedan takav naučnik zaslužuje da se o njemu više govori i uči.

"Naše generacije bi trebalo obrazovati i vaspitavati prema uzorima kakvi su bili velikani Tesla, Pupin, Milanković - koji simbolišu najviše vrijednosti civilizacije", dodao je Pašić.

Direktor derventskog Centra za kulturu Jelenko Živković je izložbu proglasio otvorenom. Izložba je otvorena u Centru za kulturu, a organizator je Savez inovatora Republike Srpske.

Milutin Milanković rođen je 1879. godine u Dalju u Hrvatskoj. Bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, te popularizator nauke i fizičar.

Milanković je kao autor ili koautor registrovao osam patenata, koje je od 1905. do 1933. podnosio u različitim zemljama. Sva otkrića osmislio je u Beogradu, gdje je i umro 1958. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije