Nauka

U Italiji pronađena statua stara 2.000 godina

U Italiji pronađena statua stara 2.000 godina
Foto: Facebook | U Italiji pronađena statua stara 2.000 godina

U italijanskom gradu Iserniji pronađena je 2.000 godina stara mermerna glava Avgusta, prvog rimskog cara.

Arheolog Frančesko Đankola došao je do ovog otkrića tokom restauratorskih radova na srednjovjekovnom zidu koji se 2013. godine srušio zbog jakih kiša.

"Kada smo krenuli da kopamo iza zida, vidio sam da je zemlja imala drugačiju boju. Nastavili smo da kopamo preciznijm alatom i pojavio se blok mramora. Odmah sam vidio da se radi o glavi Avgustovog kipa, zbog kose i oblika očiju", rekao je Đankola.

Kip visok dva metra

Glava visoka 35 centimetara pripada periodu između 20. i 10. godine prije nove ere. Bila je dio kipa koji je bio viši od dva metra. Izrađena je od istog mramora koji je koristio italijanski renesansni umjetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta, koji je postao prvi car Rima 27. godine prije nove ere.

"Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze jer ne znamo gdje se na ovom području nalazio forum", rekla je arheološkinja Marija Dileta Kolombo.

Isernia, u drevnom svijetu poznata kao "Aesernia", prvobitno je bila područje na kojem se nalazio italski narod (Italici) Samniti, a kasnije je postala rimska kolonija.

Grad je djelimično uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali je kasnije obnovljen.

"Isernia ima vrlo bogatu istoriju. Ispod cijelog grada nalaze se arheološki ostaci", rekao je gradonačelnik Đakomo D'Apolonjo i dodao kako su tokom iskopavanja otkrivene i prazne srednjovekovne grobnice i predmeti od terakote.

Avgust je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije pa sve do Egipta, a na samrti je rekao:

"Našao Rim od opeke, a ostavljam ga od mramora".

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije