Nauka

U Kini nađena drevna lobanja: Ne liči ni na jednu ljudsku pronađenu do sada

U Kini nađena drevna lobanja: Ne liči ni na jednu ljudsku pronađenu do sada
Foto: Twitter / Printscreen | U Kini nađena drevna lobanja: Ne liči ni na jednu ljudsku pronađenu do sada

Međunarodni tim naučnika je za drevni ljudski fosil nedavno pronađen u Kini saopštio je da ne nalikuje ni jednom drugom do sada zabilježenom homininu.

Hominini su pleme primata iz potporodice hominidi koje obuhvata vrste Homo i šimpanze i njihove izumrle pretke.

Naime, ostaci ne liče ni na vrstu koja se razdvojila u neandertalce, ni na denisovce (denisovski čovjek), a ni na nas, što ukazuje na to da našoj sadašnjoj verziji ljudskog porodičnog stabla nedostaje još jedna grana, prenio je "Index".

Čeljust, lobanja i kosti nogu koje pripadaju ovome, za sada neklasifikovanom homininu oznake HLD 6, otkrivene su u Hualongdongu, u istočnoj Aziji 2019, a naučnici Kineske akademije nauke (CAS) od tada pokušavaju da spoje ostatke s nekom poznatom vrstom. Za sada nisu uspjeli, piše "Science Alert".

Lice ovog hominina slično je strukturisano kao lice moderne ljudske vrste, koja se odvojila od Homo erectusa još prije 750.000 godina. Ali nedostatak forme brade više nalikuje denisovcima, izumrloj vrsti drevnog hominina u Aziji koja se odvojila od neandertalaca prije više od 400.000 godina.

Stoga stručnjaci s CAS-a, koji su na ovome istraživanju sarađivali sa naučnicima s kineskog univerzitet Xi’an Jiaotong, britanskog Univerzitet Jork i španskog Nacionalnog istraživačkog centra za evoluciju, smatraju da su otkrili potpuno novu vrstu hibrida između grane koja nam je podarila moderne ljude i one koja je izrodila druge drevne hominine u regiji, poput denisovaca.

Treba napomenuti da se mnogi fosili hominina iz pleistocena pronađeni u Kini nisu lako uklopili ni u jednu do sada poznatu vrstu. Neki stručnjaci smatraju da se vjerovatno radi o srednjim varijacijama pri razvoju prema modernom čovjeku; poput arhaičnog primerka Homo sapiensa ili naprednog oblika Homo erectusa.

Ali ovo prilično linearno i pojednostavljeno tumačenje je dosta kontroverzno i nije ga prihvatila šira naučna zajednica, prenosi "N1". Naime, dok je Homo erectus postojao u Indoneziji do prije otprilike 100.000 godina, ostaci koji su nedavno pronađeni u istočnoj Kini više nalikuju drugim, modernijim linijama hominina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije