Nauka

U Meksiku pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina

U Meksiku pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina
Foto: YouTube/Screenshot | U Meksiku pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina
N.N.

Tokom radova na izgradnji novog aerodroma Santa Lusija na 50 kilometara od Siudad Meksika, nađeni su ostaci 200 mamuta starih više od 15 hiljada godina.

Meksički paleontolozi veruju da je mesto gde su nađeni ostaci bilo veliko groblje mamuta iz tog doba. Nadaju se i da ih je najviše bilo koncentrisano upravo tu, na obalama drevnog korita jezera Jaltokan.

Te životinje su bile kako privučene ambijentom tako i uhvaćene u klopku, u močvarnom zemljištu. To bi moglo pomoći da se riješi zagonetka njihovog iznenadnog nestanka.

"Ovo mjesto je bilo poput raja, ali se tu i zemljište spuštalo, bilo je puno blata i pripadalo je jezeru Jaltokan. Mamuti bi odlazili predaleko, a onda nisu mogli da se izvuku iz mulja. Tu bi ih čekala spora smrt. Bili su plijen mesoždera i ljudi", istakao je vodeći arheolog Ruben Mancanila.

Slično groblje mamuta već je nađeno u blizini grada Tultepeka, nedaleko od Siudad Meksika. Tamo je otkriveno 14 njihovih skeleta. Kako kaže meksički arheolog pre oko 24 hiljada godina krda mamuta su došla do mjesta blizu današnje prijestonice Meksika, a veliko prostranstvo puno trave i jezera ih je privuklo da tu i ostanu.

"Ovo otkriće je od velike važnosti za meksičke istraživače koji učestvuju u ovim iskopavanjima. Do sada nismo znali kako su mamuti izumrli, jer su u drugim dijelovima svijeta doživjeli evoluciju, postali azijski ili afrički mamuti. Ovdje ipak nemamo njegovog direktnog potomka", rekao je Hesus Kantoral, vođa arheološke misije.

Kada iskopavanja budu završena ovaj lokalitet bi mogao predstavljati konkurenciju sličnim mjestima u Sjedinjenim Državama i u Sibiru sa najviše nađenih ostataka mamuta.

"Postoji slično mjesto Rančo la Brea kod Los Anđelesa, zatim na Aljasci, gdje su nađeni ostaci mamuma. Mnogo ih je i u Latinskoj Americi a ovo mjesto bi moglo postati jedno od najvažnijih na kontinentu", istakao je Ruben Mancanila.

Kada bude završen aerodrom kod meksičke prijestonice u glavnoj zgradi je predviđena izložba ostataka mamuma u minijaturnom muzeju, najavili su meksički arheolozi.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije