Nauka

U Moskvi će se ulaz u podzemnu željeznicu moći plaćati pogledom

U Moskvi će se ulaz u podzemnu željeznicu moći plaćati pogledom
Foto: Ilustracija | U Moskvi će se ulaz u podzemnu željeznicu moći plaćati pogledom

Putnicima moskovskog metroa dostupna je aplikacija FacePay koja je bazirana na tehnologiji prepoznavanja lica.

U Moskvi je lansiran novi sistem naplate korištenja podzemne željeznice koji je baziran na prepoznavanju lica. Prema riječima Maksima Liksutova, prvog čovjeka odjela za prijevoz glavnog grada Rusije, Moskva je prvi grad na svijetu u kojem se koristi takav sistem naplate na tako velikom nivou.

Oni koji žele koristiti ovakav, za mnoge i kontroverzan sistem naplate nazvan Face Pay, morat će prvo putem aplikacije moskovskog metroa poslati svoju sliku te je povezati sa svojom iskaznicom za prijevoz i bankovnom karticom. Nakon toga, prilikom ulaska na stanice podzemne željeznice više neće morati koristiti bankovne kartice, pokaz ili kartu, već će samo pogledati na kameru instaliranu iznad ulaza i nasmiješiti se. Kamere, odnosno sistem trebali bi prepoznati lice i povezati ga s privatnim podacima i bankovnom karticom s koje će se naplatiti novac za kartu.

Kada je u pitanju korištenje biometrije, a pogotovo prepoznavanja lica, postavljaju se brojna pitanja o privatnosti korisnika i njihovih privatnih podataka, na šta upozoravaju ruske organizacije za digitalnu privatnost korisnika. No te kritike iz odjela za transport odbacuju te kažu da će svi podaci biti sigurni i zaštićeni pa nema razloga za strah.

Sustav Face Pay naplaćivanja prepoznavanjem lica koristit će se na svim stanicama moskovskog metroa, a oni koji žele koristiti drukčije načine plaćanja kakvim su plaćali do sada, moći će ih koristiti i dalje, bez potrebe za skeniranjem lica.

(Zimo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije