Nauka

U Pragu otvorena izložba o Nikoli Tesli

U Pragu otvorena izložba o Nikoli Tesli
Foto: Arhiva | U Pragu otvorena izložba o Nikoli Tesli

U Pragu je otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli pod nazivom "Praški student" na kojoj su hronološki predstavljeni Teslin životni i naučni put, te istorijski trenutak i duh vremena u kome je živio i stvarao.

Poseban dio posvećen je njegovim odnosima sa Pragom i Češkom, gdje je boravio dva puta - prvo zbog školovanja 1880. godine i skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost na univerzitetu.

Izložbu je otvorila ministar kulture Srbije Maja Gojković koja je istakla da je u planu da ova i druge izložbe iz Srbije o Nikoli Tesli gostuju i u ostalim evropskim i svjetskim centrima kulture i umjetnosti.

Gojkovićeva je rekla da se ovom izložbom nastavlja njegovanje veze nastale prije više od 140 godina i prvog boravka Nikole Tesle u Pragu, te da ona predstavlja novi susret velikana nauke i mjesta čuvenog po bogatoj kulturi i tradiciji.

Ona je dodala da je na ovaj način, nakon Trsta i Beča, publici u Pragu predstavljena Teslina jedinstvena ličnost, vanvremenska pojava i istorijsko djelo.

Ukazujući na povezanost Tesle i Praga, Gojkovićeva je podsjetila na pismo koje je iz NJujorka uputio tadašnjem pršakom gradonačelniku, u kome je naveo da u svom umu drži i dalje dragocjene uspomene na prelijepi grad Prag, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je podsjetila na veliko poštovanje koje je genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj kao nosilac Ordena Bijelog lava, dobivši ulicu, park i najveći spomenik na svijetu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Upravnog odbora Starog sajmišta u Pragu Tomaš Hubl i pomoćnik ministra kulture Češke Ondrej Hrast, podsjetivši da su Teslu zvali "gospodar munje".

Izložbu čini dio eksponata iz Tesline bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posjetiocima djelimično ilustrovalo koliki je doprinos velikog srpskog načunika cijelom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije